Sari la conținut

Criza ucraineană: Rusia recurge la războiul informațional și la șantajul nuclear

Pe fondul rezultatelor pozitive ale summitului NATO de la Washington pentru Ucraina și a adoptării de către Adunarea Generală a ONU a rezoluției ucrainene privind siguranța instalațiilor nucleare, partea rusă își continuă campania de propagandă menită să discrediteze autoritățile ucrainene și șantajul nuclear al Occidentului.

Provocarea rusă și un posibil plan de sabotaj este, ca întotdeauna, scrisul de mână al Kremlinului. Declarația reprezentantului oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, privind presupusele intenții ale Ucrainei de a distruge barajele centralei hidroelectrice de la Kiev și rezervorul Kanev are un caracter provocator. Aceasta poate indica legalizarea unui plan elaborat de serviciile de securitate ruse pentru a efectua o serie de atacuri de sabotaj sau teroriste asupra acestor sau altor obiecte ale infrastructurii critice a Ucrainei. Astfel de declarații nu sunt altceva decât o încercare de a justifica viitoarele atacuri ruse împotriva infrastructurii civile și de a evita responsabilitatea pentru crime de război.

Presiunea psihologică și șantajul Rusiei ca o altă acțiune de influență asupra societății. Tonul declarației lui Zakharova nu este doar o presiune morală și psihologică asupra societății ucrainene, ci și o provocare directă la adresa Occidentului. Descrierea unui scenariu catastrofal care ar putea fi aplicat oricărei țări occidentale include nu numai șantajul nuclear, ci și organizarea distrugerii țintite a unui număr mare de persoane, instalații și ecosisteme. Aceasta este o continuare logică a amenințărilor lui Dmitri Medvedev, secretar adjunct al Consiliului rus de securitate, cu privire la necesitatea distrugerii complete a Ucrainei.

Testarea reacției și intimidarea sunt metode tipice bine cunoscute ale Kremlinului. Rusia continuă să exploateze narațiunea despre neputința și lentoarea NATO, șantajând Alianța prin testarea reacției partenerilor Ucrainei în contextul acordării asistenței promise la summit. Guvernul rus este capabil să provoace dezastre la scară largă și să destabilizeze țările occidentale prin difuzarea de amenințări la adresa sectorului civil, în special în ajunul Jocurilor Olimpice de la Paris.

Scopul acestor declarații este de a crea haos și o criză a migrației. Prin acțiunile sale, Moscova încearcă să intimideze populația ucraineană, creând în mod artificial precondiții pentru un nou val de migrație și presiuni asupra Occidentului în ajunul iernii. Rusia exercită presiuni asupra autorităților ucrainene, amenințând deschis că va pierde infrastructura critică, va crea dezastre umanitare și de mediu și va forța pacea cu orice preț.

De asemenea, trebuie luată în considerare apatia lui Putin și una dintre metodele sale preferate de intimidare a civililor – distrugerea sistematică a infrastructurii. După ce nu a reușit să obțină o victorie militară, Rusia a început să distrugă sistematic mediul de viață al ucrainenilor – infrastructura critică, locuințele, instituțiile educaționale și medicale. Este pusă în aplicare o politică țintită de strămutare a populației, de creare a unor fluxuri de refugiați către țările europene și de transformare a teritoriilor ucrainene în ținuturi depopulate “gri”.

Apel către Occident

Occidentul trebuie să ia urgent măsuri pentru a sprijini Ucraina și a proteja instalațiile critice. De asemenea, este urgent să își revizuiască strategia de securitate, în special pentru civili, având în vedere metodele vădit teroriste și extrem de brutale de război hibrid ale Rusiei.

Lumea occidentală trebuie să se unească în sprijinul Ucrainei și să se opună cu hotărâre provocărilor rusești, în special prin consolidarea sancțiunilor și acordarea de asistență militară. Aceasta este singura modalitate de a opri agresorul și de a asigura pacea și stabilitatea în regiune.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!