Începând din 2009, Parcul Tineretului din București a devenit habitatul unei specii neobișnuite de papagali, cunoscuți sub numele de Micul Alexandru. Aceștia au ajuns în parcurile bucureștene fie după ce au scăpat din colivii, fie fiind eliberați intenționat de către persoane care nu-i mai doreau. Deși inițial era incert dacă aceștia vor supraviețui iernilor din București, papagalii nu doar că au supraviețuit, dar s-au și înmulțit. Acum, în Parcurile Tineretului și Sticlăriei, dar și în Iași, pot fi întâlniți aproximativ zece exemplare.
Micul Alexandru, cunoscut pentru penajul său verde și capacitatea de a imita sunete, a fost observat în libertate din 2009 în mai multe zone din România, în special în parcuri. Numărul lor în București a fluctuat între 2010 și 2023, atingând un vârf de 19 indivizi în 2013, conform unui studiu realizat de biologul Dani Drăgan și publicat în Acta Zoologica Bulgarica, citat de Agerpres.
Specia, originară din centrul Africii și sudul Asiei, a reușit să se adapteze la condițiile urbane din România. Reproducerea acestei specii a fost confirmată în Parcul Tineretului, însă nu este clar câte dintre păsările actuale provin din captivitate și câte s-au născut în libertate.
În prezent, în România sunt aproximativ zece exemplare de Micul Alexandru, observate în principal în parcurile din București și în Iași. În total, au fost documentate 318 observații ale acestor păsări, majoritatea în București și împrejurimi, dar și în alte județe precum Bihor, Brașov, Brăila, Călărași, Cluj, Dolj, Galați, Harghita, Ilfov, Mureș, Prahova și Timiș.
Dani Drăgan a menționat că în București există patru indivizi, iar în Iași, trei-patru. Aceste păsări sunt constante, indicând o populație stabilă în aceste zone. În alte părți ale țării, papagalii au fost observați doar temporar, fără a rămâne pe termen lung.
Papagalul Micul Alexandru preferă să trăiască în grupuri mari și s-a adaptat bine la condiții de mediu diferite. În 2016-2017, în Parcul Tineretului au fost observate trei perechi, dintre care una a reușit să cuibărească.
Deși specia este capabilă să reziste la temperaturi scăzute, prezența ei în libertate poate afecta biodiversitatea locală. Papagalii concurează pentru scorburi cu alte păsări și pot fi agresivi și teritoriali. În plus, dacă populația lor ar crește semnificativ, ar putea cauza probleme, inclusiv daune infrastructurii, cum ar fi cabluri electrice sau de internet.
În prezent, situația este gestionată de voluntari care monitorizează constant populația, pentru a putea interveni dacă va fi necesar, asigurând astfel echilibrul ecologic.