Sari la conținut

Cum a Fost Gestionată Problema Urșilor la Băile Tușnad, unde Viktor Orban va Vizita Sâmbătă

În ultimii ani, problema urșilor a fost intens dezbătută în Băile Tușnad, însă măsurile de prevenție au adus rezultate remarcabile. Octavian Berceanu, fost comisar șef al Gărzii de Mediu și activist de mediu, afirmă că apelurile de urgență legate de urși au scăzut dramatic, de la peste 200-300 de apeluri anual, la doar 4 anul acesta.

Vizita lui Viktor Orban la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad

Premierul Ungariei, Viktor Orban, urmează să țină un discurs sâmbătă la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad, un eveniment anual tradițional. Băile Tușnad a devenit recent punctul central al unei dispute naționale privind gestionarea populației de urși.

Legea Urșilor și Diviziunea Societății

Noua lege privind urșii a divizat opinia publică în România. Unii susțin că omorârea urșilor este necesară, în timp ce alții cred că legea nu abordează problema reală și ar putea fi folosită pentru a profita financiar din vânătoarea urșilor.

„Legea nu va rezolva nici măcar un sfert din problemă. Există exemple de bune practici care demonstrează cum se poate gestiona interacțiunea dintre oameni și urși”, a declarat Octavian Berceanu. El a menționat exemplul Băile Tușnad, unde prevenția a fost cheia succesului.

Proiectul Pilot de la Băile Tușnad

WWF România a inițiat un proiect pilot la Băile Tușnad pentru a dezvolta soluții care să poată fi aplicate la nivel național și european în zonele cu densitate mare de urși.

Măsuri de Prevenție

Proiectul a inclus măsuri precum gestionarea corectă a deșeurilor, instalarea de garduri electrice și colaborarea cu autoritățile locale, ONG-uri și experți. Diana Iancu, manager de comunicare pentru departamentul Wildlife al WWF România, a explicat că toate aceste măsuri au dus la o reducere semnificativă a apelurilor de urgență și a alertelor RoAlert.

Eliminarea Atracțiilor pentru Urși

Printre măsurile implementate se numără:

  • Instalarea de pubele anti-urs.
  • Înlocuirea pomilor fructiferi de pe domeniul public cu arbori decorativi.
  • Instalarea de garduri electrice în zonele frecventate de urși.

Rezultate și Viitor

Diana Iancu a subliniat că aceste măsuri au transformat Băile Tușnad într-un exemplu de succes pentru gestionarea populației de urși, cu doar patru urși observați în apropierea localității în 2024. Obiectivul este de a transforma Băile Tușnad în prima localitate „bear smart” din România și un model pentru întreaga Europă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!