Armata israeliană a reacţionat la două anchete realizate de AFP şi Reuters, care arată că tirurile sale de artilerie au provocat moartea unui jurnalist al agenției britanice de știri şi rănirea altor şase reporteri în luna octombrie, în Liban.
Bombardamentul care a ucis un jurnalist Reuters şi a rănit alte şase persoane, dintre care două de la Agenţia France-Presse (AFP), la 13 octombrie, în sudul Libanului, a avut loc într-o „zonă de luptă activă”, a declarat vineri armata israeliană pentru AFP. O reacţie similară a fost oferită şi agenţiei Reuters, notează News.ro., potrivit sursei.
O anchetă a AFP în legătură cu acest bombardament, publicată joi, arată că a fost vorba despre un obuz de tanc israelian. O anchetă Reuters, publicată tot joi, a concluzionat de asemenea că a fost vorba de un tir provenind de la un tanc israelian.
„A fi în această zonă este periculos”
Întrebat în legătură cu aceste concluzii, un purtător de cuvânt al armatei israeliene a subliniat că zona în care se aflau jurnaliştii era „o zonă de luptă activă, unde au loc schimburi de focuri”.
„A fi în această zonă este periculos”, punctează armata israeliană.
„Incidentul este în curs de examinare”, a mai declarat purtătorul de cuvânt pentru AFP, adăugând că armata ceruse cu o zi înainte, la 12 octombrie, Forţei interimare a ONU în Liban (UNIFIL) „să verifice dacă se află civili în zona de luptă”.
Reporterii veniseră să relateze despre confruntările transfrontaliere dintre armata israeliană şi grupările armate din sudul Libanului, comunitatea internaţională fiind îngrijorată de riscul de extindere a conflictului dintre Israel şi Hamas din Fâşia Gaza, care a început la 7 octombrie.
Armata israeliană a explicat pentru AFP că la 13 octombrie, mişcarea libaneză Hezbollah, aliată a Hamas, „a lansat un atac asupra mai multor ţinte de pe teritoriul israelian de-a lungul frontierei libaneze”.
În aceeaşi zi, armata israeliană a anunţat că a răspuns la un atac cu rachete antitanc prin lovituri de artilerie, afirmând că a vrut să împiedice „o eventuală infiltrare a teroriştilor” din Liban în Israel.
Jurnalist Reuters, mort, fotografa AFP, în stare gravă
AFP a efectuat o anchetă analizând şi confruntând imaginile provenite de la şase instituţii media prezente în acea zi cu mărturii ale unor jurnalişti, ale unor localnici şi cu surse de securitate, precum şi intervievând mai mulţi experţi în armament.
Aceste şapte săptămâni de investigaţii arată că un obuz de tanc de 120 mm cu aripioare stabilizate, utilizat exclusiv de armata israeliană în regiune, a fost cauza loviturii fatale şi că cele două lovituri au fost ţintite, potrivit experţilor intervievaţi. De asemenea, jurnaliştii erau clar identificabili.
Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat joi că este „important şi oportun” să se stabilească „o investigaţie completă şi amănunţită”.
„Din câte am înţeles, Israelul a iniţiat o astfel de anchetă şi va fi important ca această anchetă să ajungă la o concluzie şi să vedem rezultatele acesteia”, a declarat Blinken într-o conferinţă de presă.
Atacul israelian l-a ucis pe operatorul Reuters Issam Abdallah, în vârstă de 37 de ani, şi au rănit-o grav pe Christina Assi, 28 de ani, fotograf al Agenţiei France-Presse, la puţin peste un kilometru de graniţa israeliană, în apropiere de satul libanez Alma al-Chaab.
Amnesty International a declarat joi că este probabil ca loviturile israeliene să fi fost un atac direct asupra civililor şi trebuie să fie investigate ca o crimă de război.
Într-un raport separat, Human Rights Watch (HRW) a declarat, la rândul său, că loviturile israeliene au fost „un atac aparent deliberat asupra civililor şi, prin urmare, o crimă de război” şi a afirmat că cei responsabili trebuie să fie traşi la răspundere.