Sari la conținut

Cumpărătorii nu își vor mai putea permite o casă / Cum va fi afectată piața imobiliară de măsurile fiscale dorite de PSD-PNL

Măsurile fiscale dorite de Coaliția PSD-PNL vor avea un impact puternic atât asupra dezvoltatorilor, cât și persoanelor care au nevoia a-și cumpăra o locuință și, în egală măsură, asupra sistemului bancar ca finanțator al unor proiecte imobiliare rezidențiale, susține Dan Manolescu, Tax Partner Soter & Partners.

  • Adăugarea de taxe suplimentare va face pur și simplu mașina să se oprească, fără nimic de impozitat pe termen mediu sau lung și, prin urmare, pierzând complet efectul dorit.
  • Dezvoltatorii imobiliari nu vor face bani, așa că nu vor plăti taxe, cumpărătorii nu își vor mai putea permite o casă și vor continua să locuiască în unități vechi, supraaglomerate, cu eficiență energetică foarte scăzută.
  • Volumul afacerilor companiilor din construcții și dezvoltare/tranzacții imobiliare va scădea cu valori între 10-12%, ceea ce va duce la o scădere a veniturilor la bugetul public de aproximativ 7 miliarde lei anual
  • Creșterea fiscalizării microîntreprinderilor (89% din companiile active în România) va determina o majorare a prețurilor finale și o susținere a presiunilor inflaționiste
  • Pentru o scădere cu -5% a cifrei de afaceri înregistrate de companiile din construcții și tranzacții imobiliare (cauzată de scăderea numărului și valorii tranzacțiilor imobiliare), veniturile încasate la bugetul public se vor reduce cu 2,77 mld. Lei

Potrivit lui Dan Manolescu, măsurile vizate de Coaliția PSD-PNL sunt pe 3 paliere:

1. Cel al „inputurilor” din această piață prin creșterea costurilor de construcție odată cu eliminarea bruscă a unor facilități din industria construcțiilor.

2. Cel al „cererii” prin introducerea unui impozit de 1 % asupra valorii imobiliare care depășește 500.000 EUR si care va descuraja potențialii cumpărători de a mai investi în imobile, întrucât alte forme de investiție sau tezaurizare nu sunt supuse unui astfel de impozit. Spre exemplu, un depozit bancar ce depășește această sumă nu este supus unei astfel de impozitări suplimentare.

3. Cel al “ofertei” prin 2 măsuri care vor afecta în mod direct prețurile din această piață.

* Pe de o parte, creșterea TVA de la 5 % la 9 %.

* Și pe de altă parte, introducerea unui nou impozit pe venit de 5 % asupra valorii caselor noi vândute care depășesc suma de 600.000 lei. Acest nou impozit, adăugându-se impozitului pe profit și TVA plătit deja de către dezvoltatori va afecta în mod dramatic proiectele în desfășurare, multe dintre acestea riscând să fie blocate sau să intre în insolvență.

“Consecința acestui set de măsuri va fi probabil o scădere a încasărilor la buget, forțând generarea evaziunii fiscale în acest sector”, explică Manolescu.

Volumul afacerilor companiilor din construcții și dezvoltare/tranzacții imobiliare va scădea cu valori între 10-12%

„În opinia mea, ca urmare a măsurilor fiscale propuse, volumul afacerilor companiilor din construcții și dezvoltare/tranzacții imobiliare va scădea cu valori între 10-12%, ceea ce va duce la o scădere a veniturilor la bugetul public de aproximativ 7 miliarde lei anual”, susține Andrei Diaconescu, co-CEO One United Properties.

Potrivit acestuia:

  • Sectorul de construcții și tranzacții imobiliare înregistrează în 2022 un nivel de taxare peste media la nivel național, companiile din acest sector înregistrând taxe și impozite aplicate venitului sau profitului (în funcție de încadrarea fiscală) de 1,9% din cifra de afaceri, comparativ cu media națională de 1,3%
  • 67% din companiile active în aceste sectoare sunt firme cu venituri sub 300k lei (echivalent 60k eur), iar 24% sunt companii cu venturi între 60k – 500k eur. Practic, 91% din companiile active în aceste sectoare sunt microîntreprinderi, iar nivelul de taxare generalizată aplicat acestor companii va crește masiv, de la 338 mil. lei (2022) la 1.478 mil lei (2024), crescând de la 1,1% din cifra de afaceri (2022) până la 5% din cifra de afaceri (2024), de 4 ori peste media la nivel național

Care va fi impactul fiscal al majorării TVA precum și taxa de 5% pentru tranzacțiile imobiliare

Andrei Diaconescu susține: creșterea fiscalizării microîntreprinderilor (89% din companiile active în România) va determina o majorare a prețurilor finale și o susținere a presiunilor inflaționiste.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!