Sari la conținut

Cutremur devastator în Maroc, peste 600 de oameni au murit

Un cutremur puternic a lovit vineri târziu munții Atlas din Maroc, provocând moartea a peste 600 de persoane, distrugând clădiri și forțând locuitorii marilor orașe să fugă din casele lor, transmit Reuters și AFP.

  • Cutremurul care a lovit Marocul în noaptea de vineri spre sâmbătă s-a soldat cu 632 de morți și 329 de răniți, dintre care 51 în stare gravă, potrivit unui nou bilanț oficial al Ministerului de Interne.

Un oficial local a afirmat că majoritatea deceselor au avut loc în zonele muntoase greu accesibile.

Locuitorii din Marrakech, cel mai apropiat oraș mare de epicentru, au declarat că unele clădiri s-au prăbușit în orașul vechi, un sit al patrimoniului mondial UNESCO, iar televiziunea locală a prezentat imagini cu minaretul unei moschei căzut și cu dărâmături care zăceau pe mașini distruse.

Montasir Itri, un locuitor din satul de munte Asni, situat în apropierea epicentrului, a declarat că majoritatea caselor de acolo au fost avariate.

„Vecinii noștri sunt sub dărâmături și oamenii lucrează din greu pentru a-i salva folosind mijloacele disponibile în sat”, a declarat el.

Mai la vest, în apropiere de Taroudant, profesorul Hamid Afkar a spus că a fugit din casa sa și că a simțit replici ale cutremurului.

„Pământul s-a cutremurat timp de aproximativ 20 de secunde. Ușile se deschideau și se închideau singure în timp ce mă grăbeam să cobor scările de la etajul al doilea”, a spus el.

Centrul pentru geofizică din Maroc a afirmat că seismul s-a produs în zona Ighil din Marele Atlas, având o magnitudine de 7,2.

Serviciul de prospecțiuni geologice al SUA a estimat magnitudinea cutremurului la 6,8 și a precizat că acesta s-a produs la o adâncime relativ mică, de 18,5 km.

Ighil, o zonă muntoasă cu mici sate agricole, se află la aproximativ 70 km sud-vest de Marrakech.

Cutremurul a avut loc imediat după ora 23.00 (01:00 în România).

Seismul este cel mai mortal din Maroc de la cel care a avut loc în 2004, în apropiere de Al Hoceima, în nordul munților Rif, când au murit peste 600 de persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!