Sari la conținut

Datoria globală urcă la nivelurile din timpul războaielor napoleoniene, spune președintele Forumului Economic Mondial

Președintele WEF, Borge Brende, avertizează că economiile dezvoltate se confruntă cu pericolul de „stagflație”, în timp ce nivelul global al datoriei se apropie de nivelul record din anii 1820, conform sursei.

Borge Brende, președintele Forumului Economic Mondial (WEF), a avertizat că economia globală se poate confrunta cu un deceniu de creștere scăzută dacă nu sunt luate măsurile economice necesare.

Vorbind duminică la o reuniune specială a WEF despre „cooperare, dezvoltare și energie” la Riad, Arabia Saudită, el a subliniat că ratele datoriei globale se apropie de nivelurile record din anii 1820 și că economiile avansate se confruntă cu pericolul de „stagflație”.

„Creșterea globală pentru acest an este estimată la 3,2%. Nu este o rată din cele mai proaste, dar nu este ceva cu care ne-am obișnuit – rata de creștere globală a fost de peste 4% timp de zeci de ani”, a spus el pentru CNBC, adăugând că există riscul unei încetiniri asemănătoare celei din anii 1970 în unele economii considerate puternice.

„Nu putem intra într-un război comercial, trebuie să facem schimburi comerciale în continuare unul cu celălalt”, a explicat el când a fost întrebat despre cum putem evita o perioadă de creștere scăzută.

Recunoscând că comerțul mondial va trece pe un nou palier, pe care schimburile comerciale se vor face între țările care mențin relații de prietenie sau se bucură de proximitate geografică, Brende a insistat asupra probleie datoriilor. „În continuare, trebuie să ne ocupăm de problema datoriei globale. Nu am mai avut așa ceva de la războaiele napoleoniene, ne apropiem de 100% din PIB-ul global în datorii”, a subliniat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!