Sari la conținut

De ce au cerut cetățenii din Floreasca asociației Salvați Bucureștiul să atace în instanță proiectul imobiliar de la Hala Ford, litigiu care a dus la sentința de dizolvare a ONG-ului

Mai mulți cetățeni din Floreasca au cerut asociațiilor Salvați Bucureștiul, Miliția Spirituală și SOS Orașul să atace în instanță proiectul imobiliar de la Hala Ford, care prevedea construirea a 4 turnuri lângă monumentul istoric, deoarece grupul civic nu avea personalitată juridică, a declarat pentru HotNews.ro Cristina Vanea, membră a grupului de inițiativă Floreasca Civică. „Noi am cerut sprijinul lor, ei nu aveau niciun interes așa cum spune dezvoltatorul imobiliar”, a explicat Cristina Vanea.

  • „Din februarie 2016 am început să facem eforturi pentru a bloca proiectul Hala Ford. La acel moment, Hala Ford era în proprietatea Primăverii Gardens. Am cerut informații de la Agenția de Mediu și am cerut tuturor consilierilor generali să nu voteze prelungirea PUZ-ului Hala Ford (n.r. cu blocuri de până la 25 etaje), votat inițial în 2011.
  • Deși am avut nenumărate întâlniri cu funcționarii publici, ni s-au dat foarte puține informații. În aprilie 2016, la ședința de CGMB, am avut o surpriză: comsilierii PNL din comisia de urbanism au lipsit, asigurându se că nu va fi cvorum și deci nu s-a putut da aviz pentru acest proiect. În consecință, proiectul a fost scos de pe ordinea de zi, dar proiectul imobiliar a mers mai departe căci în februarie patronii au avut grijă să ceară și să obțină certificat de urbanism.
  • În 2017 am aflat că ONE a cumpărat proiectul și că dorește să construiască. Ei au cerut de la Agenția de Mediu acordul de mediu. La dezbaterea publică și-au exprimat nemulțumirea față de proiect foarte mulți cetățeni din cartier. Am participat la dezbaterea publică pentru acordul de mediu, am pus întrebări, iar răspunsurile au fost nemulțumitoare, mai ales că studiile prezentate aveau de multe ori fraze copiate pe care le am găsit in alte studii făcute de aceiași autori”, a explicat Cristina Vanea.

Aceasta spune că Floreasca Civica este un grup informal, nu are personalitate juridică si nu putea demara un proces. În procesele de anulare a PUZ-ului și autorizațiilor de construire au fost la început și două Asociații de proprietari din zonă, care însă s-au retras, oamenii fiind speriați de amenințările dezvoltatorului imobiliar.

  • „Atunci am cerut ajutorul ONG-urilor. Cei care s-au oferit să ne ajute au fost Asociația Aviației și Miliția spirituală. De asemenea, două asociații de proprietari, considerând că aceste construcții vor avea efcte negative aspura locuirii. Inițial procesul a început cu doi avocați tineri, care ne-au asigurat că avem șanse să câștigăm.
  • Cu câteva zile înainte de începerea procesului, în LUJU ( o publicație online ) a apărut un articol în care erau amenințări destul de puțin voalate referitoare la faptul că membrii asociațiilor de proprietari își vor pierde casele dacă se va pierde procesul. În acel moment, proprietarii s-au speriat și au preferat să renunțe la litigiu.
  • Tot atunci a renunțat și Asociația Aviației. În acel moment am apelat la Nicușor Dan și Salvați BUcureștiul. Acesta a venit, a vorbit cu cetățenii și în urma studierii documentelor și a rugăminții cetățenilor, a hotărât să se implice în procesul care cerea suspendarea și anularea acordului de mediu”, a explicat Cristina Vanea.

La sfârșitul lui 2017 a început procesul de suspendare și anulare a acordului de mediu. Cristina Vanea spune că acțiunile cetățenilor au fost mai degrabă îndreptate împotriva instituțiilor statului care atunci când au aprobat proiectul imobiliar nu s-au gândit și la drepturile locuitorilor din Floreasca ci doar la cele ale dezvoltatorului imobiliar.

„Am continuat procesele cu alți avocați. De asemenea, am mai cerut părerea unor avocați de la altă casă de avocatură și toți ne-au spus că avem șanse să câștigăm. Deci acuzația că am fost de rea credință nu se justifică. Procesele nu au fost împotriva dezvolatatorilor care sunt niște privați mânați de dorința de câștig. Noi am dat în judecată Agenția de Mediu și Primăria Capitalei, adică acele autorități ai căror angajați sunt plătiți din bani publici pentru a apăra drepturile și interesele cetățenilor. Și din păcate nu fac asta de multe ori”, a explicat Cristina Vanea.

O femeie bătrână, și evident foarte amărâtă, a venit să doneze 7 lei în hârtii de câte 1 leu pentru cauza noastră

Aceasta spune că Grupul Floreasca Civică a primit peste 1.000 de cereri de abonare când a izbucnit scandalul, semn că subiectul era de mare interes, iar oamenii din cartier au donat pentru plata avocaților.

„În ceea ce privește sumele cu care am susținut procesele, acestea au fost din donații făcute transparent pe o platformă -sprijină.ro – dar și donații fizice. Ne-a impresionat foarte tare când o femeie bătrână și evident foarte amărâtă, a venit cu 7 lei în hârtii de câte 1 leu, să doneze pentru această cauză. A spus că vrea să facă ceva, atâta cât poate, ca să ne sprijine. Avem liste cu cei care au făcut donații în afara platformei și oricine a dorit a putut vedea chitanțele cu care am plătit. În plus, noi, grupul civic, am contribuit considerabil la cheltuielile legate de proces”, a povestit Cristina Vanea pentru HotNews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!