La 5 martie, Curtea Penală Internațională (CPI) a emis mandate de arestare pentru doi comandanți ruși implicați în crime de război împotriva Ucrainei, pentru prima dată de la începutul invaziei la scară largă. Comandantul Flotei ruse a Mării Negre, Viktor Sokolov, și comandantul aviației ruse cu rază lungă de acțiune, Serghei Kobylash, sunt responsabili pentru loviturile cu rachete împotriva infrastructurii energetice ucrainene, care au avut loc în mod regulat din 10 octombrie 2022 până cel puțin la 9 martie 2023.
SSI nu a difuzat conținutul integral al mandatelor, dar fiți atenți la el pentru a preveni alte posibile infracțiuni.
Tribunalul de la Haga îi consideră pe Viktor Sokolov și Serghei Kobylash vinovați personal de agresiune împotriva Ucrainei, deoarece fie au dat ordine criminale, fie nu au fost în măsură să oprească forțele rusești care au scăpat de sub control. Din octombrie 2022 până în martie 2023, au avut loc aproape zilnic atacuri cu rachete asupra infrastructurii critice ucrainene. Atacurile din această perioadă au ucis aproximativ 100 de civili, printre care și copii.
În total, aproximativ 700 de rachete de croazieră și balistice au fost lansate asupra Ucrainei, provocând o pană de curent masivă și pagube și distrugeri grave.
În mai 2023, Viktor Sokolov a fost suspectat de SBU că a ordonat lansări regulate de rachete Kalibr împotriva infrastructurii energetice a Ucrainei. Generalul rus Serghei Kobylash este acuzat de încălcări ale cutumelor războiului și de crimă cu premeditare. În noiembrie 2023, Serviciul de Securitate al Ucrainei a raportat că acest comandant era suspectat de implicare într-un atac cu rachete asupra unei clădiri înalte din Uman, în urma căruia au murit 23 de persoane, inclusiv șase copii. Kobylash a participat, de asemenea, la operațiuni militare în Siria și se crede că a fost implicat în crime de război împotriva Georgiei în 2008.
Potrivit mandatelor, Sokolov și Kobylash sunt căutați în 124 de țări care au ratificat Statutul de la Roma. Ambii comandanți vor fi arestați dacă vor trece granița uneia dintre aceste țări. Același lucru este valabil și pentru alte două persoane – în martie 2023, CIJ a emis mandate de arestare pe numele lui Putin și al ombudsmanului rus pentru drepturile copilului, Maria Lvovskaia-Belova. Aceștia sunt acuzați de deportare ilegală și transfer ilegal de copii ucraineni din TOT pe teritoriul Rusiei.
După o perioadă de atacuri masive asupra infrastructurii energetice ucrainene, electricienii au reușit să restabilească o parte semnificativă a centralelor electrice, ajutați de energia electrică importată. Cu toate acestea, pagubele rămân până în prezent, iar cei implicați în crime de război trebuie să răspundă pentru ceea ce au făcut.
Mykhailo Podolyak, consilier al șefului biroului președintelui Ucrainei, consideră că decizia CPI de a emite două mandate de arestare pentru generali ruși este orientativă. În primul rând, crimele de război ale Rusiei vor primi evaluări juridice adecvate. În al doilea rând, lumea globală va înregistra războiul criminal pe care Rusia îl duce împotriva Ucrainei și a populației sale. Și, în cele din urmă, în sfârșit, nu va mai exista niciun tabu privind mandatele de arestare pentru țara agresoare.
Cei implicați în trădarea, organizarea și executarea crimelor sunt cei care se vor număra întotdeauna printre inculpații jurisdicției globale.
Curtea Internațională de Justiție consideră că loviturile executate în timp ce Sokolov și Kobylash erau responsabili pentru ele au fost efectuate tocmai atunci când au provocat cele mai mari daune și un avantaj militar semnificativ pentru Rusia. Bombardarea țintelor civile care nu au nicio legătură cu armata este o încălcare brutală a obiceiurilor războiului și o crimă împotriva umanității. Mandatele de arestare sunt un semnal pentru regimul rus că crimele comise nu vor rămâne fără urmări și că cei implicați vor fi supuși cel puțin izolării globale și cel mult pedepsei meritate.
Autor: Inna Volodina