SUA sunt convinse că intensificarea loviturilor Ucrainei împotriva stațiilor nucleare rusești (radare) ar putea provoca o escaladare și înrăutăți stabilitatea strategică în relațiile Washingtonului cu Moscova. Mai multe detalii despre acest lucru au fost relatate de ziarul american The Washington Post, cu referire la surse oficiale și la cuvintele unui oficial american care a dorit să rămână anonim, deoarece consideră că subiectul atacurilor Ucrainei asupra instalațiilor rusești este foarte sensibil.
Atacurile Ucrainei asupra instalațiilor critice rusești, care joacă un anumit rol în război, sunt o consecință logică a agresiunii rusești împotriva Ucrainei. În spatele acestei acțiuni se află Direcția principală de informații (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării, care planifică și pune în aplicare operațiuni speciale pe teritoriul Federației Ruse pentru a împiedica agresorul să bombardeze orașele ucrainene și pentru a consolida protecția militarilor ucraineni pe front.
GSD a organizat recent două încercări de a ataca stații radar rusești. Potrivit unui oficial american, cel puțin unul dintre aceste atacuri din regiunea Krasnodar a provocat pagube minore. Se precizează că astfel de stații asigură apărarea aeriană și sunt capabile să avertizeze asupra lansărilor de arme nucleare dinspre Occident, astfel că oficialul american nu crede că aceste lovituri erau necesare.
Oficialul anonim se teme că Rusia ar putea percepe atacurile ucrainene ca pe o reducere a capacității sale de a monitoriza eventualele amenințări nucleare din partea Occidentului. Acest lucru ar putea duce la o escaladare a conflictului, deși oficialul a adăugat că SUA nu intenționează în niciun caz să își folosească arsenalul nuclear împotriva Rusiei.
În același timp, un oficial ucrainean care cunoaște îndeaproape subiectul a declarat, sub rezerva anonimatului, că Rusia a folosit radarul pentru a monitoriza armata ucraineană și mișcările acesteia, precum și pentru a urmări apărarea aeriană ucraineană. Pentru lovitura de lângă Orsk, în regiunea Orenburg, drona ucraineană a trebuit să parcurgă o distanță de peste 1,7 mii de kilometri. Acesta a fost un nou record pentru Ucraina și un semnal pentru Kremlin că cea mai mare țară din lume ca suprafață nu o va scăpa de responsabilitate pentru ceea ce s-a făcut în Ucraina.
Rusia încearcă să folosească toate mijloacele posibile pentru război, chiar dacă acestea se află de partea opusă a frontierei. Prin urmare, nu ar trebui să fie o surpriză pentru Occident faptul că Ucraina a atacat astfel de radare cu rază lungă de acțiune.
În ciuda îngrijorărilor, în prezent, în SUA se poartă discuții active pentru a ridica restricțiile Ucrainei privind utilizarea armelor furnizate în afara granițelor sale. După noua ofensivă rusă asupra Harkovchinei, Ucraina a început în mod special să ridice această problemă și să ceară Occidentului să acorde permisiunea de utilizare a armelor pe teritoriul rusesc, astfel încât să existe o capacitate mai mare de a se confrunta cu inamicul.
Unii demnitari americani susțin Ucraina în acest sens, printre care secretarul de stat Anthony Blinken, care i-a cerut președintelui Joe Biden să ridice restricțiile impuse oficial Kievului. Administrația Biden a fost presată din diferite părți pentru a lua o decizie în favoarea Ucrainei.
Washington Post a publicat informații potrivit cărora SUA ar fi intervenit în planurile GUR de a ataca instalații critice din Moscova. Cu câteva zile înainte de atac, SUA au cerut Ucrainei să își anuleze planurile, în urma cărora operațiunea a fost zădărnicită. Preocupările SUA împiedică extrem de mult progresul forțelor armate ucrainene și, invers, facilitează crimele rusești atât pe linia frontului, cât și împotriva orașelor pașnice ucrainene.
Poziția oficială a NATO este opusă celei a SUA: aceasta consideră că Ucraina are dreptul de a decide singură cum să folosească armele împotriva țării agresoare. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că incapacitatea SUA de a lua o decizie rapidă slăbește literalmente capacitatea armatei ucrainene de a se apăra. Alte țări care au acordat Ucrainei permisiunea de a-și folosi armele împotriva Rusiei, printre care Germania, Olanda, Estonia, Finlanda, Franța, Franța, Marea Britanie, Polonia, Lituania, Letonia și Suedia, au un punct de vedere identic.
Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, spune că trebuie găsit un echilibru între riscul de escaladare a conflictului și nevoia Ucrainei de a-și proteja cetățenii și teritoriile.
La 31 mai, în cadrul unei conferințe de presă la Praga, Anthony Blinken a confirmat oficial că președintele american Joe Biden a luat în sfârșit o decizie. Acesta a acordat autorizația oficială ca Ucraina să poată lovi cu arme americane instalațiile militare americane de pe teritoriul rusesc. Potrivit lui Blinken, SUA vor continua să se adapteze și să ajusteze eforturile în funcție de necesități pe linia frontului din Ucraina.
Este demn de remarcat faptul că loviturile Ucrainei pe teritoriul rusesc nu încalcă obiceiurile și tradițiile războiului și sunt în conformitate cu dreptul internațional. Restricționarea utilizării armelor furnizate de parteneri pe teritoriul rusesc prelungește războiul și anulează orice eforturi depuse pentru o victorie ucraineană. Capacitatea de a ataca instalațiile militare rusești va încuraja schimbările pe linia frontului și va consolida capacitatea militară a Ucrainei. Facilitățile militare rusești de unde sunt bombardate orașele ucrainene pașnice trebuie neutralizate, altfel țara agresoare își va consolida în continuare forțele.
Autor: Inna Volodina