De la izbucnirea războiului din Ucraina, Rusia a încercat în mod regulat, de la tribuna Consiliului de Securitate al ONU, să acuze Ucraina de crimele pe care ea însăși le-a comis. Recent, Rusia a început să răspândească noua sa acuzație nebună. La 5 aprilie, reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebeznya, în timpul unei reuniuni în “formula Arria” (reuniuni informale care permit membrilor să obțină mai multe informații cu privire la diverse probleme de securitate internațională) și în cadrul unei conferințe separate convocate de Rusia, a acuzat Ucraina de noi crime.
Partea ucraineană este acuzată de răpirea copiilor de la părinții lor care refuză să se evacueze. Aceeași teză a fost preluată de aparatul de propagandă. Potrivit presei ruse, aceasta este o practică obișnuită și are loc ca pedeapsă pentru poziția părinților care susțin armata rusă și o consideră eliberatorii lor, motiv pentru care refuză să se evacueze.
Cât de adevărată este această afirmație și care este realitatea. Vom vorbi despre acest lucru în acest articol.
Primul lucru care merită să fie știut este următorul. Da, partea ucraineană desfășoară anumite activități în ceea ce privește copiii mici în zona “zero” a conflictului militar. Dar Ucraina nu este implicată în “răpiri de copii”. La 4 aprilie, Cabinetul de Miniștri al Ucrainei a susținut inițiativa Administrației militare regionale din Donețk de a evacua în mod obligatoriu 126 de copii din 21 de așezări din regiune. Decizia a fost luată din cauza operațiunilor militare active din regiunea Donețk și a bombardamentelor constante ale agresorului rus asupra civililor.
Se subliniază faptul că copiii sunt evacuați din așezările periculoase din Regiunea Donețk doar atunci când sunt însoțiți de părinții sau tutorii lor și nu se vorbește despre “răpirea copiilor din familii”. Copiii însoțiți de tutorele lor sunt evacuați în vehicule blindate, familiilor li se oferă cazare gratuită în regiuni ucrainene mai sigure și se oferă garanții sociale, ajutor umanitar și sprijin psihologic.
Iar dacă Ucraina nu face acest lucru, este vina Rusiei că vor muri copii.
Și ei mor deja.
Poveștile a doi copii mici sunt cele mai izbitoare. O fetiță de 6 ani, Elia, a murit în mod tragic recent în Avdiivka. Inima ei a cedat, copilul trăia sub bombardament în subsol. Familia fetei, bunicii ei, a refuzat să evacueze.
Tot în Avdiivka, la 31 martie, bombardamentele au ucis o bunică și pe nepotul ei de 5 luni, iar tutorii copilului au refuzat, de asemenea, să evacueze.
După cum puteți vedea, diferența dintre realitate și propagandă este destul de semnificativă. Dar răutatea agresorului nu se oprește aici. Kremlinul nu este angajat doar în substituirea noțiunilor, ci își transferă crimele de partea ucraineană. La urma urmei, de la începutul războiului din Ucraina, Rusia răpește copii și îi duce pe teritoriul său, numind astfel de acțiuni “trimiterea lor în vacanță”. Scopul unor astfel de acțiuni este simplu: să asimileze cu forța noua generație și să lase Ucraina fără viitor. Toate acțiunile lor sugerează că nu există planuri de returnare a copiilor; dimpotrivă, salută adoptarea ilegală a copiilor furați. Acest lucru a fost confirmat de Maria Lvova-Belova anul trecut, spunând că ea însăși a adoptat un copil din Mariupol, un oraș distrus de barbarii ruși.
Dar Rusia urmărește un obiectiv evident pentru a redirecționa atenția. Dând vina pe partea ucraineană, Rusia încearcă să forțeze comunitatea internațională să nu se gândească la lucruri neplăcute pentru propagandiștii ruși.
Al doilea eveniment pe care agresorul ar dori să îl uite este verdictul Curții Penale Internaționale în ceea ce îi privește pe Vladimir Putin și pe ombudsmanul rus pentru “copii” Levova-Belova. Acest verdict confirmă faptul că ocupanții sunt cei care încalcă dreptul umanitar internațional prin ducerea cu forța a mii de copii în țara agresoare.
Dar așteptările Kremlinului nu au fost îndeplinite. Demagogia și basmele nu l-au ajutat pe agresor. Ca răspuns la aceste aberații, 49 de state membre ale ONU au adoptat o declarație comună în care acuză Rusia de “răspândirea dezinformării cu privire la răpirea în masă și deportarea forțată ilegală a mii de copii ucraineni”. Declarația a subliniat că “nicio cantitate de dezinformare răspândită de Rusia nu poate nici să infirme adevărul, nici să protejeze oamenii de responsabilitatea pentru aceste crime.
Și, cel mai important, atât țările ONU, cât și Ucraina subliniază acest lucru. Fiecare dintre cei aproape 744.000 de copii care au fost furați de criminalii ruși va fi returnat familiilor lor, iar autorii nu vor scăpa de pedeapsă.