La 23 februarie, Ministerul rus al Apărării a difuzat informații false potrivit cărora trupele ucrainene urmau să bombardeze în viitorul apropiat teritoriul Belarusului și al Transnistriei, cu scopul de a provoca, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului.
IPSO (operațiune specială de informare-psihologică) este unul dintre elementele principale ale purtării războiului. Diferitele acuzații ale Rusiei că trupele ucrainene plănuiesc provocări la graniță sunt intimidări și o distragere a atenției de la linia principală a frontului. De la începutul invaziei la scară largă, trupele ruse au fost cele care au efectuat numeroase acte de provocare, inclusiv în teritoriile ocupate temporar din regiunea ucraineană Zaporizhzhya.
Anterior, într-un interviu pentru Radio Svoboda, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale AFU, Iuriy Ignat, a declarat că Forțele Aeriene se așteaptă la posibile provocări din partea Rusiei pe 23-24 februarie. Cu toate acestea, aproape nimic de acest gen nu a fost înregistrat în acele zile, iar armata ucraineană continuă să se afle în serviciu de luptă sporit.
La 23 februarie, Comandamentul Operațional Nord a raportat că o recunoaștere a detectat o coloană care se deplasa spre granița cu regiunea Cernihiv, fără însemne de identificare, cu personal îmbrăcat în uniforme asemănătoare cu cele ale Ucrainei. Potrivit rapoartelor acestora, cel mai probabil Kremlinul pregătește atacuri sub un steag străin.
Scopul posibilelor provocări este foarte simplu – la 16 februarie, autoproclamatul președinte Lukașenko a declarat că Belarus va intra în război doar dacă va fi atacat de Ucraina. Complicitatea Belarusului la o acțiune militară este foarte avantajoasă pentru Putin, așa că presiunea și influența dictatorului rus asupra lui Lukașenko sunt mari. Acuzând Ucraina că ar fi “atacat” Belarusul, Lukașenko va putea să justifice acțiunile armatei belaruse și să numească ofensiva agresivă “autoapărare”.
În centrul atenției se află, de asemenea, Transnistria. Prim-ministrul moldovean Drin Recean a declarat că Transnistria nerecunoscută ar trebui demilitarizată, mai mult, întregul contingent rusesc ar trebui să părăsească teritoriul acesteia, deoarece există amenințări reale de escaladare a operațiunilor militare sau hibride. Potrivit acestuia, în Republica Moldova se desfășoară un război hibrid, iar Moscova încearcă să deturneze procesele democratice și să schimbe cursul european al țării.
Agresorii au fost convinși că militarii ucraineni plănuiau să îmbrace uniforme rusești și să organizeze o “ofensivă” în Transnistria. Cu toate acestea, guvernul moldovean a negat imediat acuzațiile:
“Ministerul rus al Apărării a căutat probabil să ridice această narațiune falsă pentru a răstălmăci avertismentul președintelui ucrainean Vladimir Zelenski către președintele Republicii Moldova că Kremlinul pregătește provocări în Moldova și oferta sa de a ajuta Moldova dacă forțele rusești din Transnistria îi amenință integritatea teritorială”.
Potrivit lui Kirill Budanov, președintele Direcției Principale de Informații, Rusia nu dispune încă de sprijinul și pregătirea necesară pentru a lansa o nouă ofensivă de amploare:
“Marea ofensivă rusă pe care o urmăresc este deja în curs de desfășurare. Dar se desfășoară în așa fel încât nici măcar nu o poate vedea toată lumea – aceasta este calitatea acestei ofensive.
Afirmațiile Rusiei privind provocările sunt probabil vorbe goale pentru a lăsa garda jos. Agresorul speră să concentreze atenția Ucrainei asupra graniței de nord și să o slăbească pe linia frontului, pentru a obține un avans acolo. Scopul războiului informațional este de a slăbi forțele morale și materiale ale inamicului și de a le întări pe ale sale. Minciunile Rusiei încearcă să se extindă dincolo de granițele sale, dar acest lucru nu funcționează în cazul statelor democratice.