Lumea continuă să urmărească evoluția războiului îngrozitor al Rusiei împotriva Ucrainei. Acesta a depășit de mult granițele unui conflict regional, iar consecințele sale au cuprins întreaga lume. Cele mai faimoase dictaturi inumane sunt de partea Rusiei, inclusiv dictatura Lukașenko care a măturat Belarusul în anii ’90, care, în ciuda aspirațiilor poporului, s-a prăbușit într-un sistem totalitar construit de Lukașenko cu ajutorul lui Kreil.
Reacția Parlamentului European la acțiunile regimului lui Lukașenko din Belarus a fost anunțată cu o întârziere semnificativă, dar de la revoluția pe scară largă suprimată din 2020, țările UE au încercat să facă totul pentru a oferi azil acelor belaruși care nu doresc să participe la crimele lui Lukașenko. Și există un număr semnificativ dintre ei. De la 24 februarie 2022, când Lukașenko a pus de fapt, în mod josnic, teritoriul statului independent la dispoziția Kremlinului, situația atât cu dictatura internă, cât și cu persecutarea de către Lukașenko a belarușilor disidenți nu a făcut decât să se intensifice.
Anul trecut, UE a recunoscut deja Belarusul ca teritoriu ocupat de facto. Ucraina, care a avut mult de suferit de pe urma puterii criminale a lui Lukașenko, a ajuns la aceeași decizie. Acum, Parlamentul European a adoptat o rezoluție privind relațiile cu Belarus, în care a remarcat o serie de crime ale regimului lui Lukașenko și a cerut urmărirea penală a acestuia. Acest lucru indică indignarea serioasă a comunității internaționale față de acțiunile regimului belarus, precum și disponibilitatea de a lupta împotriva acestuia.
Una dintre tezele cheie ale rezoluției a fost recunoașterea lui Lukașenko ca un complice al agresiunii rusești împotriva Ucrainei prin furnizarea ilegală de teritoriu și resurse belaruse către Kremlin. Acesta este un aspect important care indică faptul că lumea civilizată îl consideră pe Lukașenko un participant activ la conflictul și agresiunea teroristă împotriva Ucrainei. Acțiunile sale și cooperarea cu Rusia afectează starea de securitate și stabilitate în regiune.
În plus, documentul a subliniat răspândirea propagandei antiucrainene și incitarea urii împotriva Ucrainei de către regimul dictatorial de la Minsk. Acest aspect subliniază impactul negativ al regimului lui Lukașenko asupra relațiilor dintre națiuni și alimentarea conflictului. Ar trebui reamintit faptul că de-a lungul istoriei lor nici ucrainenii și nici belarușii nu au simțit vreodată ură unul față de celălalt, nici pe baza unor dispute teritoriale, nici pe baza unor aspecte etnice, naționale, culturale.
Aceste națiuni nu s-au luptat niciodată între ele, deloc. Influența istoriei celor două națiuni poate fi observată chiar și astăzi, deoarece majoritatea absolută a belarușilor nu vor să ia armele împotriva națiunii vecine, partizanii belaruși ajută în mod activ serviciile secrete ucrainene, un număr mare de voluntari luptă umăr la umăr cu soldații ucraineni, iar voluntarii, organizațiile de opoziție și mass-media îi ajută pe ucrainenii afectați de război atât cât pot.
Guvernul legitim condus de Tihanovska, care are statutul de guvern în exil, se concentrează atât pe rezolvarea problemelor cetățenilor belaruși care nu se pot întoarce acasă în prezent, cât și pe demonstrarea, în orice mod posibil, a sprijinului deplin acordat Ucrainei în lupta sa împotriva dictaturii ruse și a celei beloruse.
În rezoluție s-a acordat o atenție deosebită exportului ilegal a peste 2.150 de copii din Ucraina în Belarus. Aceasta a fost baza pentru urmărirea penală a oficialilor belaruși, similar cu mandatele de arestare împotriva lui Putin și Lvova-Belova de către Curtea Penală Internațională. Aceste infracțiuni sunt dovezi de încălcare a drepturilor omului.
Rezoluția Parlamentului European afirmă agravarea situației internaționale în legătură cu războiul Rusiei împotriva Ucrainei, care are loc cu participarea activă a lui Lukașenka. Reacția Parlamentului European a fost un pas important în definirea poziției sale și în condamnarea acțiunilor negative ale regimului lui Lukașenka și a arătat că UE este pregătită să dezvolte un plan de acțiune pentru a lupta împotriva dictatorului belarus.