Joe Biden şi premierul israelian Benjamin Netanyahu au prevăzut o discuție telefonică joi, potrivit unui oficial american, scrie sursa.
Preşedintele american s-a declarat marţi “indignat” de moartea a şapte lucrători umanitari într-o lovitură israeliană în Fâşia Gaza şi a apreciat într-un comunicat că Israelul nu face “destul” pentru a proteja voluntarii care vin în ajutorul populaţiei civile din Gaza.
Ultima discuţie dintre cei doi lideri a avut loc pe 18 martie, într-un context deja tensionat care a continuat să se crispeze de atunci.
Statele Unite au avertizat în repetate rânduri Israelul împotriva unei ofensive terestre majore la Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, unde şi-au găsit refugiu peste un milion de palestinieni.
Cei doi aliaţi au promis să dialogheze pe acest subiect, dar discuţiile au luat un start greşit, odată cu anularea săptămâna trecută a vizitei unei delegaţii israeliene la Washington.
De la atacul fără precedent al Hamas din 7 octombrie, Joe Biden a oferit un sprijin neclintit ofensivei lansate de Israel în micul teritoriu palestinian.
Dar democratul de 81 de ani, candidat la realegere în noiembrie, face faţă unor apeluri din ce în ce mai presante în Statele Unite pentru a răspunde la dezastrul umanitar în curs din Fâşia Gaza.
Potrivit unui sondaj Gallup publicat în urmă cu câteva zile şi realizat la începutul lui martie, 55% dintre americani dezaprobă în prezent operaţiunea militară israeliană din Fâşia Gaza, faţă de 45% în noiembrie.
Preşedintele american a refuzat până acum să impună condiţii pentru ajutorul militar acordat Israelului şi cere ca orice încetare a focului să fie legată de eliberarea ostaticilor încă deţinuţi în micul teritoriu palestinian.
Presiunea asupra lui Joe Biden a crescut şi mai mult luni după ce o lovitură israeliană a ucis şapte voluntari ai ONG-ului World Central Kitchen, în timp ce ajutorul alimentar întâmpină dificultăţi să ajungă la palestinienii din Fâşia Gaza, ameninţaţi de foamete.