La scurtă vreme după ce INS a publicat datele semnal privind PIB-ul pe trimestrul al treilea, două din băncile mari din România au publicat rapoarte destinate investitorilor în care notează „calitatea slabă a datelor privind PIB” sau revizuirile „frecvente și de amploare” ale INS, transmite sursa.
ING: Discrepanțe mari rămân între seria brută și cea ajustată sezonier, care prezintă riscul unor viitoare revizuiri semnificative
Publicarea de astăzi a datelor privind PIB-ul din al treilea trimestru din România confirmă că economia încetinește mai mult decât se aștepta, adăugând greutate estimărilor noastre privind o expansiune a economiei de 1,5% în 2023.
Discrepanțe mari rămân între seria brută și cea ajustată sezonier, care prezintă riscul unor viitoare revizuiri semnificative.
Datele INS de marți reprezintă doar o estimare semnal, mai multe detalii urmând să fie oferite în 7 decembrie.
Cifrele arată că economia aproape că a stagnat în al treilea trimestru al acestui an, adăugând un modest 0,2% față de același trimestru din 2022. Asta face ca creșterea PIB după trei trimestre din 2023 să fie de 1,1%, estimările noastre fiind de 1,8%.
Indicatorii de înaltă frecvență au indicat deja o perspectivă sumbră pentru acest trimestru, deoarece vânzările cu amănuntul au rămas slabe, iar producția industrială a continuat să se contracte. Nu știm încă dacă o surpriză pozitivă din partea agriculturii s-a materializat sau nu, dar chiar dacă ar fi așa, o eventuală performanță din agricultură ar fi contrabalansată de o contra- performanță în altă parte. Este posibil ca investițiile și exporturile nete să fi contribuit pozitiv.
În ceea ce privește seriile de date, acestea continuă să arate nepotriviri vizibile între seria brută și seria ajustată sezonier. Aceasta din urmă a suferit câteva revizuiri semnificative. De exemplu, în primul trimestru, dinamica a fost revizuită în sus de la -1,0% la -0,7%.
În al doilea trimestru, evoluția a fost revizuită în scădere de la 1,7% la 1,3%. Bănuim că acest lucru se datorează mai degrabă ajustărilor modelului statistic (recunoscute de Institutul Național de Statistică) și că seria se va normaliza în timp.
Până atunci, preferăm să ne concentrăm mai mult pe ratele anuale brute și suntem mai sceptici cu privire la cifrele ajustate sezonier.
Această încetinire vizibilă a creșterii este în concordanță cu opinia noastră de lungă durată conform căreia economia va încetini peste așteptări în acest an. Datele de astăzi confirmă, de asemenea, cea mai recentă evaluare a Băncii Naționale a României (BNR) privind o „contracție relativ bruscă a excesului de cerere agregată începând cu trimestrul trei al anului 2023”.
BCR Calitatea datelor pentru PIB rămâne, cel puțin, slabă și supusă unor revizuiri frecvente și de amploare
Economia României s-a extins cu +0,4% trim/trim și +0,2% an/an în trimestrul al treilea, conform datelor semnal privind PIB-ul publicate de INS.
Calitatea datelor pentru PIB rămâne, cel puțin, slabă și supusă unor revizuiri frecvente și de amploare. Decalajul dintre datele ajustate sezonier și datele neajustate rămâne mare. Greu de găsit o explicație și, fără informații detaliate, ne putem aștepta la revizuiri semnificative ale datelor în versiunile viitoare
Ne menținem deocamdată cererea noastră de creștere a PIB-ului de +2,1% pentru întregul an 2023, în așteptarea unor informații suplimentare și ne așteptăm ca economia să avanseze cu +3,3% anul viitor.
Au existat, de asemenea, unele revizuiri ale datelor istorice, dar numai pentru ratele trimestriale de creștere.
O defalcare a cifrelor PIB-ului este programată să apară pe 7 decembrie. Pe partea ofertei, vedem potențialul unei surprize pozitive din partea agriculturii și sectorului construcțiilor (+6,3% în iulie-august față de 2T23), în timp ce industria (producția industrială -0,9% t/t în 3T23) ar trebui să rămână un obstacol pentru creșterea PIB-ului.