Sari la conținut

„E doar în capul tău, sigur ești nebună, ia și tu o aspirină”. Boala invizibilă despre care Daliana vorbește deschis și-i îndeamnă și pe alții să o facă

Daliana Bogioagă are 36 de ani și este psiholog clinician și psihoterapeut. Este pacientă cu migrenă cronică și și-a trăit mai bine de jumătate din viață cu această boală neurologică complexă, privită de mulți ca un moft. Pentru Daliana, diagnosticul a venit abia acum 10 ani și după ani întregi de stigmatizare și de îndemnuri de genul „Ia și tu o aspirină, e doar o durere de cap.”

Pentru că experiența proprie a ajutat-o să lucreze și să înțeleagă mai bine pacienții cu migrenă, astăzi, pragul cabinetului ei e trecut de tot mai multe persoane care suferă de migrenă, chiar dacă spune că, deocamdată, numărul românilor aflați în această situație care conștientizează importanța și prioritizează mersul la psiholog rămâne redus.

Adevărul despre migrenă: te poate „scoate din circuit” 20 de zile pe lună

Văzută de mulți ca un moft, migrena este, în realitate, o afecțiune neurologică complexă.

2,3 milioane de adulți din România – femei și bărbați (aproximativ una din 7 persoane), dar și copii – suferă de migrene de severitate diferită.

Migrena începe adesea la pubertate și afectează mai ales adulții în anii lor productivi, dar poate fi prezentă și la copii și la persoane vârstnice.

Este privită de multe ori ca o banală durere de cap care trece cu o pastilă, cu toate că un episod de migrenă poate dura până la 72 de ore.

Persoanele care ajung să sufere de migrenă cronică pot avea dureri de cap pulsatorii și alte simptome – precum greață, vărsături, sensibilitate la lumină, sensibilitate la sunet și la mirosuri, rigiditate a gâtului și a umerilor și vedere încețoșată – chiar și 20 de zile pe lună.

În plus, simptomele se pot agrava ca urmare a activității fizice – mersul, urcatul scărilor etc.

Aproape jumătate dintre persoanele cu migrenă cronică spun că nu pot lucra în timpul episoadelor prelungite de migrenă.

Persoanele care suferă de migrenă spun că lupta împotriva acesteia devine, în cele mai multe cazuri, un mod de viață – este ceva ce oamenii pot fi nevoiți să gestioneze în viața de zi cu zi și îi poate împiedica să facă lucrurile pe care le iubesc cel mai mult.

Gestionarea migrenei presupune în primul rând evitarea factorilor care favorizează apariția atacurilor. Factorii declanșatori pot fi alimentația sau mesele neregulate, oboseala, lipsa de somn, infecțiile intercurente, stresul, anumite contraceptive orale, dereglările hormonale, anumite forme de mișcare, schimbări meteorologice etc.

Nu există un remediu pentru migrenă – în sensul că ea nu se vindecă – dar severitatea unui atac poate fi redusă și se pot lua măsuri pentru a preveni apariția durerilor de cap.

Tratamentul este doar acut (simptomatic) și presupune medicamente nespecifice (antiinflamatoare nesteroidiene și antiemetice) sau medicamente specifice antimigrenoase – concepute pentru aceasta afectiune și eliberate pe bază de prescripție medicală, ca triptanii sau mai nou ditanii și gepanții.

„Mereu te întrebi dacă cel din fața ta îți înțelege cu adevărat problema”

La disconfortul cauzat de boală se adaugă, cel mai adesea, stigma și lipsa de înțelegere din partea celor din jur.

„Dacă ar fi să vorbesc despre oamenii pe care i-am văzut de-a lungul vieții și pe care i-am cunoscut inclusiv din cabinet, majoritatea dintre ei se simt foarte neînțeleși, se simt dați la o parte, se simt marginalizați, se simt stigmatizați. Le este rușine să vorbească despre asta, pentru că mulți dintre ei s-au confruntat inclusiv cu pierderea job-ului”, mărturisește Daliana Bogioagă.

Unii dintre ei au fost direcționați chiar de Daliana către medici care le-au pus diagnosticul: „Lucrez cu pacienți care au dezvoltat, de-a lungul vieții lor, migrenă, iar mulți dintre ei nici măcar nu știau că au migrenă și, discutând cu mine despre simptome, au ajuns, totuși, la diverși specialiști care le-au pus diagnosticul de migrenă.”

Pe Daliana Bogioagă, propria experiență cu migrena a ajutat-o să lucreze mai bine cu persoanele cu migrenă care îi trec pragul cabinetului: „Pentru că mereu te întrebi dacă cel din fața ta îți înțelege cu adevărat problema.”

Deocamdată însă, puțini români care suferă de migrenă ajung și la psiholog: mulți nu conștientizează importanța terapiei, iar alții, cu siguranță, nu își permit.

Asta chiar dacă pacienții care nu trec și pragul psihologului riscă să se învărtă într-un cerc vicios: stresul este un trigger asociat migrenei.

În plus, în România, însuși mersul la psiholog este încă stigmatizat, fiind asociat de mulți cu nebunia.

„Psihologul costă, este un lux. De asemenea, avem încă de luptat și cu mentalitățile – mulți cred că trebuie să fii nebun ca sa mergi la psiholog.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!