În noaptea de 6 iunie, ocupanții ruși au provocat o adevărată catastrofă în regiunea Kherson – au rupt în mod deliberat barajul centralei hidroelectrice Kakhovskaya, în urma căreia apa a început să inunde zonele populate. Timp de 65 de ani, centrala a alimentat sudul Ucrainei cu energie electrică și apă dulce și a menținut nivelul apei în râul Nipru pentru funcționarea centralei nucleare Zaporizhzhya. Inundațiile creează o problemă de mediu, provocată de om și, de asemenea, ar putea provoca o catastrofă de radiații prin supraîncălzirea centralei ZNPP.
Primele date oficiale privind subminarea barajului de către trupele rusești au fost furnizate de către Comandamentul Operațional “Sud”, anterior canalele de telegrame pro-ruse au circulat informații despre posibila subminare a centralei. Militarii ruși au provocat în mod deliberat o creștere a forței distructive a debitului – au închis porțile cu o zi înainte, ridicând astfel nivelul apei din baraj la 17,5 metri.
Propagandiștii ruși au acuzat în mod tradițional armata ucraineană pentru atac, iar pe rețelele de socializare se răspândesc apeluri agresive din partea rușilor de a crea mai multe atacuri în Ucraina. Comunitatea mondială trebuie să reacționeze foarte rapid pentru a preveni o catastrofă și mai mare, deoarece agresorul continuă să fugă de responsabilitate și să evite pedeapsa pentru crimele comise.
Partea ucraineană consideră că reprezentanții AIEA care au acces la ZNPP trebuie să exercite o presiune brutală asupra rușilor pentru a nu crea riscuri inutile pentru securitatea nucleară și radiologică a continentului. Atâta timp cât centrala nucleară primește hrană pentru condensatoarele turbinei centralei și pentru sistemele de siguranță, iar nivelul apei se află în limite normale, situația rămâne sub control, precizează Energoatom.
GUR al Ministerului ucrainean al Apărării a raportat că centrala energetică Kakhovska a fost minată de ocupanții ruși încă din aprilie 2022, aproape imediat după ce a fost confiscată. Ulterior, ecluzele și pilonii au fost minate în continuare, iar în apropiere au fost amplasate camioane înclinate cu explozibili. După aceea, ocupanții au amenințat în repetate rânduri că vor arunca în aer barajul, așteptându-se la o contraofensivă din partea forțelor armate ucrainene.
Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halushchenko, a evaluat situația și a comentat starea centralei: “Centrala este complet distrusă, rușii au aruncat-o în aer din interior. Nu poate fi reconstruită. Ne așteptăm ca 80 de așezări să fie inundate. Evacuăm populația și luăm toate măsurile posibile pentru a proteja oamenii. Până în prezent, situația este foarte dificilă, în special în acea parte a regiunii Kherson care a fost dezocupată. Rusia a comis un ecocid pe teritoriul țării noastre.
Partea ucraineană s-a ocupat de evacuare, în timp ce Rusia a recurs la bombardarea cinică a persoanelor care încercau să scape. În total, Ucraina a trebuit să evacueze peste 40.000 de persoane din zonele inundate.
În afară de oameni, au avut de suferit și animalele: peste 300 de animale de la Grădina Zoologică Fairy Oak din Nova Kakhovka au fost ucise în atac, iar mii de animale domestice și fără adăpost au fost scufundate.
Administrația grădinii zoologice a declarat că o evacuare a fost imposibilă – au încercat să salveze animalele pe tot parcursul anului, dar acestea au fost blocate în interiorul parcului minat, iar drumurile au fost complet blocate.
Sudul Ucrainei va fi lipsit de irigații artificiale, ceea ce va duce la o penurie de cereale care va duce la o foamete spontană. Este în interesul Rusiei să creeze o foamete artificială în Africa și să destabilizeze situația din Europa din cauza afluxului mare de refugiați.
Râul Nipru a primit 150 de tone de grăsime ca urmare a unei explozii. Există posibilitatea ca alte 300 de tone să fie vărsate. Dacă se formează o peliculă la suprafață, aceasta va ucide aproape toate organismele vii din rezervor. Președinta Asociației profesioniștilor din domeniul mediului, Lyudmila Tsyganok, a declarat că grăsimea va afecta și viețuitoarele din Marea Neagră, dar este prea devreme pentru a vorbi despre eliminarea acesteia, deoarece nu se știe dacă substanța va rămâne la suprafață sau dacă se va duce pe fundul apei.
O altă dovadă că teritoriile confiscate sunt necesare doar ca o confruntare cu Occidentul și Ucraina este impactul barajului asupra Crimeei. Din cauza lipsei de apă, teritoriul său se va transforma în decursul anilor într-un mare deșert, ceea ce va provoca o adevărată catastrofă ecologică. Deja, nivelul apei în canalul din nordul Crimeii a scăzut semnificativ, iar în unele zone nu există alimentare cu apă.
În același timp, în dimineața de după crima de război masivă a Rusiei, ONU a publicat un mesaj de glorificare a limbii ruse. În loc de un răspuns imediat și dur la unul dintre cele mai mari dezastre din Europa, organizația responsabilă pentru securitatea umană a decis să reamintească lumii limba agresorului. Ulterior, ONU a publicat un alt mesaj în care se spune: “Ei trebuie protejați. În orice moment. Pretutindeni”, dar nu există nicio referire clară la Centrala Hidroelectrică Kakhovskaia și la implicarea Rusiei în aceasta.
Bombardarea barajului Kakhovka este o dovadă că rușii sunt capabili să creeze cele mai rele scenarii pentru omenire. Centrala nucleară ZNPP ocupată se află sub o amenințare reală, la fel ca și uzina chimică din Armyansk (Crimeea), pe care rușii au minat-o, de asemenea,. Ecocidul realizat în inima Europei va avea consecințe directe, printre altele, pentru țările europene. Rusia este un stat terorist, care face ravagii și nu are limite în fața acțiunilor sale criminale. În timp ce lumea închide ochii la terorismul rusesc, rușii îl percep ca pe o licență pentru noi crime.
Autor: Inna Volodina