Sari la conținut

Economia Rusiei este în creștere. Dar cât timp poate continua această tendință?

Invazia Rusiei în Ucraina din februarie 2022 nu doar că a provocat indignare internațională, ci a declanșat și un val de sancțiuni menite să reducă capacitatea Kremlinului de a continua războiul, relatează BBC, conform sursei.

Activele rusești din străinătate au fost înghețate, iar economia a fost izolată de sistemul financiar global, cu un accent deosebit pe exporturile de energie.

Oficialii și comentatorii occidentali au descris sancțiunile ca fiind „decisive” și „fără precedent”, lăsând impresia că economia Rusiei nu ar putea rezista presiunilor și că Kremlinul va fi forțat să se retragă.

După 27 de luni, războiul continuă, iar economia Rusiei este în creștere. Fondul Monetar Internațional estimează o creștere economică de 3,2% pentru Rusia în acest an, depășind multe dintre economiile avansate.

Sancțiunile nu au provocat lipsuri în magazinele rusești, deși inflația rămâne o problemă, iar multe companii occidentale au părăsit piața rusă. Totuși, produsele lor încă ajung în Rusia prin alte rute, inclusiv Coca Cola americană.

În timp ce liderii europeni și americani nu mai participă la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, anul acesta sunt așteptați delegați din peste 130 de țări și teritorii.

Economia rusă a găsit noi piețe în Est și Sudul Global, permițând oficialilor ruși să susțină că izolarea politică și economică a Rusiei a eșuat. „Se pare că economia rusă a reușit să se adapteze la condiții externe foarte nefavorabile”, spune Yevgeny Nadorshin, economist senior la PF Capital. „Fără îndoială, sancțiunile au afectat mecanismele interne ale economiei, dar multe componente au fost restaurate și adaptarea continuă.”

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!