Sari la conținut

Eșecul planului financiar Rusia-India – începutul sfârșitului pentru economia rusă

Federația Rusă colaborează îndeaproape cu India încă din 2014, moment în care India a fost una dintre puținele țări importante care au ales să nu susțină sancțiunile împotriva Rusiei impuse pentru agresiunea militară a Kremlinului împotriva Ucrainei și ocuparea Crimeei. Pentru o anumită perioadă de timp, având în vedere ambițiile guvernului indian de dezvoltare economică și creșterea rapidă a populației țării, acest lucru a avut cu siguranță sens.

O confirmare a planurilor pe termen lung este faptul că, în 2014, Ministerul rus al Industriei și Comerțului a anunțat planuri de creștere a schimburilor comerciale și a cifrei de afaceri economice dintre Rusia și India la 30 de miliarde de dolari până în 2025. La sfârșitul anului 2021, aceasta se situa la 13,5 miliarde de dolari, India nefiind atunci printre primii zece principali parteneri comerciali externi ai Rusiei. Cu o cotă de 1,7% anul trecut, țara s-a clasat pe locul 14 în clasamentul general. De la izbucnirea războiului la scară largă împotriva Ucrainei și impunerea de sancțiuni, India nu s-a sfiit să își mărească achizițiile de gaz, combustibil și minereuri din Rusia, acoperind deficitul din bugetul rusesc pe care sancțiunile l-au creat.

Dar, după cum arată exemplul istoric, atunci când norii se îngroașă deasupra unui dictator, toți aliații săi decid să asculte vocea rațiunii și să lase în urmă cooperarea nefavorabilă. India face același lucru, ignorând propunerile absurde în esență ale Rusiei și refuzând un summit incredibil de important pentru Rusia.Presupunem că mulți sunt conștienți de faptul că Rusia este deconectată de la sistemul SWIFT și că țara agresoare a propus o schemă destul de bizară pentru a continua cooperarea cu India.

“Rusia oferă Indiei să folosească sistemul SPFS pentru decontările în rupii și ruble”, relatează Bloomberg, citându-și interlocutorii. Care este esența și unde este detaliul interesant al unei astfel de scheme?
Se propune ca plățile în rupii să fie efectuate prin intermediul sistemului rusesc SPFS (“Financial Messaging System” – echivalentul rusesc al sistemului internațional SWIFT, pe care agresorul îl dezvoltă din 2014).
Conform propunerii, rublele ar fi depuse într-o bancă indiană și convertite în rupii, ceea ce ar funcționa și în sens invers.

Nu se știe încă dacă rata de schimb va fi fixă sau flotantă. Și se pare că lipsa unui curs fix al rublei a stânjenit băncile indiene, care resping propunerea. Motivul ar putea fi atât lipsa fundamentală de beneficii, cât și tendința SUA și UE de a impune sancțiuni țărilor și entităților care ajută în vreun fel agresorul să ocolească sancțiunile.

În continuare, să vorbim despre evoluțiile politice și tradițiile acestei cooperări. Nici aici nu este lipsită de surprize și de consecințe ale poziționării “geniale” a Kremlinului în opoziție cu comunitatea mondială. Ne referim la tradiționalul summit ruso-indian, care a fost anulat la inițiativa New Delhi, după cum a relatat Bloomberg. Este un eveniment semnificativ și revelator. Acest summit a avut loc în fiecare an începând cu anul 2000, dar singura excepție a fost anul pandemic 2020. Pe baza informațiilor furnizate de surse interne, India are 2 motive pentru această decizie.

Primul motiv a fost format de amenințările publice repetate ale Kremlinului cu armele nucleare și de conflictul din Ucraina. După cum am aflat, Rusia a fost anunțată de anularea summitului ruso-indian încă din septembrie, când premierul indian Narendra Modi a declarat în timpul unei întâlniri cu Putin în Uzbekistan: “Această eră nu este pentru războaie”.

Apelul Indiei pentru ca Rusia să oprească războiul din Ucraina a venit, de asemenea, în timpul discuțiilor din noiembrie dintre prim-ministrul indian Subramaniam Jaishankar și ministrul rus de externe Serghei Lavrov. La rândul său, ministrul indian al apărării Rajnath Singh l-a îndemnat pe omologul său rus Serghei Shoigu să “renunțe la opțiunea nucleară”.

Al doilea motiv, însă, este lipsa elementară de beneficii. Având în vedere opțiunile menționate mai sus pentru relațiile financiare, Moscova nu poate oferi decât energie ieftină și arme, ceea ce nu prea motivează New Delhi în acest moment să intre într-o opoziție flagrantă față de comunitatea globală.

Deoarece analogiile cu istoria au fost date mai devreme, se pot face speculații cu privire la evenimentele care vor urma. Și anume, fiecare decizie a lui Vladimir Putin va ucide Rusia din ce în ce mai repede, atât pe plan intern, cât și extern. Acum, Rusia ar putea pierde parteneri cruciali pe care i-a cumpărat cu ajutorul pârghiilor de resurse. Istoria și arena internațională au folosit de mult timp ca sinonime cuvintele barbari, teroriști, care sunt aplicate unor funcționari politici precum Rusia. Iar rezultatul va fi izolarea completă, înfrângerea și judecarea tuturor celor responsabili pentru agresiunea militară și crimele din rândul politicienilor ruși, liderilor militari și soldaților care execută ordinele criminale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!