Sari la conținut

Executorii judecătorești și ANAF trebuie să trimită facturile debitorilor prin RO e-Factura, conform OUG 120/2021 și OpANAF 3769/2024

Organele de executare silită, precum executorii judecătorești și ANAF, sunt acum obligate să transmită facturile emise în numele debitorilor prin sistemul RO e-Factura, conform OUG nr. 120/2021 privind sistemul RO e-Factura. Recent, acest lucru a fost clarificat prin publicarea unui nou ordin în Monitorul Oficial (OpANAF nr. 3769 din 2024), analizat de consultantul fiscal Adrian Bența.

Transmiterea facturilor prin sistemul RO e-Factura este obligatorie, indiferent dacă debitorii sunt înregistrați în scopuri de TVA sau nu. “Odată ce facturile sunt transmise de organele de executare silită în sistemul RO e-Factura, debitorii nu mai au obligația să le comunice în acest sistem,” a explicat Bența.

Facturile sunt considerate comunicate către cumpărător în momentul în care devin disponibile pentru descărcare în sistemul RO e-Factura. Factura va fi accesibilă și debitorului în numele căruia a fost emisă.

OpANAF nr. 3769 din 2024 stabilește procedura prin care organele de executare silită trebuie să se înregistreze în Registrul RO e-Factura executări silite și să înregistreze facturile de executare silită în sistemul RO e-Factura.

Pentru a se înregistra, organele de executare silită trebuie să depună Formularul 079 – cerere privind înregistrarea în Registrul RO e-Factura executări silite. Acest formular este disponibil prin software-ul autorității fiscale.

În baza informațiilor primite de la organele de executare silită, autoritatea fiscală completează registrul cu persoanele înregistrate în sistemul RO e-Factura executări silite.

Comunicatele facturilor urmează procedura prevăzută de OUG nr. 120/2021, care stipulează că odată comunicată, factura nu poate fi returnată. În cazul în care există erori, se aplică procedura de corecție prevăzută de art. 330 din Codul fiscal (stornarea facturii), iar factura corectată trebuie comunicată în sistemul RO e-Factura.

Dacă cumpărătorul are obiecții asupra facturii, acestea pot fi comunicate organului de executare silită, inclusiv printr-un mesaj în sistemul RO e-Factura.

Etichete:

Un comentariu la „Executorii judecătorești și ANAF trebuie să trimită facturile debitorilor prin RO e-Factura, conform OUG 120/2021 și OpANAF 3769/2024”

  1. Pingback: Important pentru Antreprenori și Contabili: Ce poți face când primești o factură greșită - Romania Inform

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!