Sari la conținut

Facturile de Electricitate Ar Putea Crește cu 8 Lei pe Lună Până în 2030 din Cauza Investițiilor în Rețele

Estimările Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) indică faptul că investițiile planificate în rețelele de distribuție a electricității până în 2030 ar putea majora facturile cu aproximativ 5 bani pe kWh. Pentru un consum lunar mediu de 150 kWh, acest lucru ar însemna un cost suplimentar de aproximativ 8 lei.

Operatorii de distribuție sunt pregătiți să intensifice considerabil investițiile anuale pentru dezvoltarea și modernizarea rețelelor electrice până în 2030, conform unui comunicat al ACUE.

Necesarul de investiții în rețele este uriaș, fiind estimat la 15 miliarde de euro. Operatorii solicită Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) creșterea tarifelor de distribuție pentru a acoperi aceste lucrări, dar autoritatea trebuie să țină cont și de capacitatea populației de a suporta aceste costuri.

Evaluările recente ale companiilor membre ACUE arată că, pe lângă fondurile europene disponibile pentru rețelele electrice, în valoare de cel puțin 6 miliarde de euro, investițiile necesare pentru următorii cinci ani vor trebui acoperite și din surse proprii ale operatorilor.

Încrederea Investitorilor este Crucială

Pentru a atrage investițiile necesare, cadrul de reglementare trebuie să permită recuperarea costurilor prin tarifele de distribuție. ACUE subliniază importanța unor reglementări clare și ajustate la realitățile economice pentru a asigura investitorii că își pot recupera costurile, iar rata de rentabilitate este competitivă.

Recuperarea costurilor prin tarife stabile și predictibile încurajează investițiile în infrastructura rețelelor electrice, cu amortizarea investițiilor pe termen lung, de 25-30 de ani. O abordare graduală oferă predictibilitate atât pentru distribuitori, cât și pentru consumatori, facilitând planificarea financiară.

Scenarii și Impact

ACUE a realizat diverse scenarii și, în cel mai optimist caz, pentru un nivel triplu de investiții, impactul asupra tarifelor ar crește progresiv în următorii cinci ani, ajungând la aproximativ 5 bani/kWh în 2030. Astfel, pentru un consum lunar de 150 kWh, costul suplimentar ar fi de circa 8 lei.

Aceste calcule se referă exclusiv la impactul investițiilor în rețele, fără a lua în considerare alți factori care pot influența veniturile reglementate sau tarifele, presupunând un volum constant de energie distribuită în următorii cinci ani și o rată de rentabilitate reglementată considerată adecvată.

Evaluările și estimările de impact vor fi ajustate în funcție de viitorul cadru de reglementare și nivelul ratei reglementate a rentabilității aplicată investițiilor.

Prioritățile ACUE

Pentru membrii ACUE, îmbunătățirea infrastructurii de distribuție a energiei electrice, pentru a satisface cererea viitoare, este o prioritate. Ei speră că factorii de decizie vor adopta un cadru de reglementare favorabil investițiilor.

Rețelele inteligente și reziliente vor permite dublarea capacității de producție din surse regenerabile conectate la rețea, dezvoltarea tehnologiilor noi (stații de încărcare pentru 850.000 de mașini electrice, soluții de stocare), electrificarea accelerată (25,1% din consumul final brut de energie din sectorul încălzire și răcire asigurat de pompe de căldură), flexibilitatea rețelelor și eficiența energetică.

Cadrul de reglementare va determina ritmul și dimensiunea investițiilor necesare. În lipsa unor reglementări care să asigure recuperarea costurilor și remunerări adecvate, investițiile nu vor depăși ritmul actual anual.

Impactul pe termen mediu și lung asupra consumatorilor va fi semnificativ, deoarece tranziția la un nou model de producție și consum ar aduce multiple beneficii, inclusiv un rol activ în piața de energie și îmbunătățirea competitivității economiei românești.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!