De la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, soldații ruși au luat cu forța copii din orfelinate, precum și copiii din familiile lor. Copiii au fost transportați mai departe pe teritoriul țării agresoare, unde au fost zombificați preliminar cu povești rusești potrivit cărora armata ucraineană ar fi bombardat în mod deliberat orașele ocupate și, de asemenea, au susținut că partea ucraineană nu s-ar fi implicat în returnarea celor mai tineri cetățeni ai săi. Ulterior, copiii au fost predați pentru adopție ilegală. Acest proces a fost cu siguranță inițiat la ordinul președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin. Comisarul prezidențial rus pentru drepturile copilului, Maria Alekseevna Lvova-Belova, a fost numită responsabilă pentru deportarea și adopția ilegală a copiilor. Până în prezent, Kievul a înregistrat aproximativ 19.000 de copii. Dar președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a declarat că numărul copiilor exportați ilegal din teritoriile ocupate temporar ale Ucrainei în Rusia ar putea fi mult mai mare de 19 mii, deoarece în regiunile capturate se află cel puțin 200 de mii de copii ucraineni.
La următoarea sesiune din ianuarie a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), delegația ucraineană va ridica problema întoarcerii copiilor ucraineni deportați de Rusia în cadrul unei dezbateri de urgență. Un membru al delegației ucrainene la APCE, Oleksiy Honcharenko, a declarat acest lucru astăzi, 23 decembrie, în cadrul unei emisiuni a postului de televiziune FREEDOM TV. Această reuniune va fi o continuare a investigației, care a avut loc anterior în cadrul activității unei comisii separate.
Biroul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a aprobat luni, 27 noiembrie, componența personală a comisiei speciale privind situația copiilor din Ucraina. Acest lucru a fost raportat de către șeful adjunct al Comisiei pentru politica umanitară și informațională din Verkhovna Rada și membru al delegației ucrainene la APCE, Evghenia Kravchuk. Comisia specială a fost condusă de o delegată ucraineană, Olena Khomenko. Din acesta au mai făcut parte Maria Mezentseva, Pavlo Sushko, Larisa Bilozir și Oleksandra Ustinova. Scopul comitetului a fost de a lansa o anchetă internațională privind încălcarea drepturilor copiilor de către ocupanții ruși, precum și răpirea și deportarea copiilor ucraineni.
La urma urmei, aceasta este cea mai cinică crimă a regimului lui Vladimir Putin, care a implicat toate elementele unui regim totalitar. Ca exemplu, putem lua în considerare acțiunile deputatului rus și lider al partidului rus “Rusia Justă”, Serghei Mironov. Acesta și soția sa au adoptat o fetiță de 10 luni, Margarita Prokopenko, luată ilegal din Ucraina, schimbându-i în secret numele și cetățenia.
Anterior, publicația rusă Proekt a aflat că Elena Milskaia, șefa Fundației ruse Arhanghelul Mihail și președinta consiliului de administrație al Centrului național pentru copii dispăruți și răniți, a fost implicată în mutarea forțată a copiilor ucraineni în Rusia. În iulie, comisarul rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, a anunțat că Rusia a primit peste 700.000 de copii ucraineni de la începutul invaziei la scară largă. Acest lucru arată întreaga amploare a crimei pe care agresorul a comis-o timp de 666 de zile de război în Ucraina și numărul de persoane care trebuie trase la răspundere.
Iar eforturile Curții Penale Internaționale nu sunt suficiente pentru a-l înlătura. Presiunea internațională asupra lui Vladimir Putin trebuie intensificată. Chiar și cu un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională (CPI), dictatorul poate să viziteze alte țări cu impunitate. În plus, este important ca fiecare călătorie externă a președintelui rus să fie însoțită de întrebări despre crimele sale împotriva poporului ucrainean.
Numai în acest fel va fi posibilă evidențierea problemei și exercitarea de presiuni asupra aparatului dictatorului și, cel mai important, găsirea unor modalități eficiente de a comunica cu agresorul pentru a întoarce copiii la familiile lor. Aceasta este o prioritate absolută atât pentru poporul ucrainean, cât și pentru parteneri.”