Sari la conținut

Federația Rusă nu intenționează să oprească crimele: atacul asupra orașului Sumî a curmat viața a peste 30 de oameni

Pentru mulți creștini ortodocși, Duminica Floriilor este o mare sărbătoare care precede Săptămâna Patimilor, simbolizând pacea și purificarea spirituală. În această zi, credincioșii ortodocși își amintesc de intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim, unde a fost întâmpinat cu ramuri de palmier. În tradiția ortodoxă, acest simbol este înlocuit cu ramuri de salcie.

Conform moralei creștine și canoanelor bisericești, a purta război într-o zi sfântă, cu atât mai mult într-o zi de sărbătoare religioasă, este considerat un act de sacrilegiu.

Totuși, pentru Forțele Armate ale Federației Ruse – țară care se autodeclară „singurul purtător demn al valorilor ortodoxe” în secolul XXI (deși nu are autocefalie) – morala și tradițiile creștine nu au nicio valoare. Chiar în această zi, armata rusă a lansat un atac asupra centrului orașului ucrainean Sumî.

Potrivit Serviciului pentru Situații de Urgență din Ucraina, în urma atacului au murit 34 de persoane, inclusiv doi copii. Alte 117 persoane au fost rănite, printre care 15 copii. Ministrul de Interne al Ucrainei, Ihor Klimenko, a declarat că Rusia a lansat două rachete balistice asupra orașului. Numărul victimelor ar putea crește, deoarece mulți răniți sunt în spital. Autoritățile ruse nu au comentat încă atacul.

Atacul a avut loc în momentul în care multe victime se aflau pe străzi, în mașini sau în mijloacele de transport în comun.

Potrivit Serviciului Ucrainean al BBC, lovitura a vizat Centrul de Congrese al Universității de Stat din Sumî, unde au loc în mod regulat cursuri pentru copii. Străzile din jur au fost afectate: mașinile au fost distruse, iar casele din zonă avariate.

Rusia a atacat orașul cu două rachete balistice de tip Iskander-M (KN-23). Informația a fost confirmată de Kirilo Budanov, șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina. Potrivit acestuia, atacul a fost efectuat de Brigăzile 112 și 448 de rachete ale armatei agresorului.

Acest act inuman a stârnit reacții din partea Ucrainei și a liderilor internaționali. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a subliniat că atacul a vizat o stradă obișnuită din oraș: locuințe, instituții de învățământ, autoturisme. El a făcut apel către Europa, SUA și întreaga lume să reacționeze la acest act terorist comis de Federația Rusă.

Reacțiile nu au întârziat să apară. Liderii europeni au condamnat atacul asupra orașului Sumî în termeni dintre cei mai duri.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a fost printre primii care a reacționat la tragedie, afirmând că Rusia și-a dorit acest război și îl continuă, amplificând distrugerile. El a adăugat că atacul de la Sumî demonstrează un „dispreț revoltător față de viețile omenești”.

Premierul Poloniei, Donald Tusk, a scris pe rețeaua X: „Versiunea rusă a armistițiului. Un Duminica Floriilor însângerată, Sumî, Ucraina”. În timpul unui discurs la Varșovia, el a mai spus că oamenii din Sumî au murit din cauza acțiunilor unui rău global care amenință nu doar Ucraina, ci întreaga Europă.

Premierul Regatului Unit, Keir Starmer, a numit atacul asupra orașului Sumî „îngrozitor” și a precizat că este o „amintire dură a vărsării de sânge continue” provocate de Rusia.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că atacul este o „amintire sumbră” a faptului că „Rusia a fost și rămâne agresorul”. Ea a numit incidentul „un act barbar, cu atât mai abominabil” cu cât a avut loc în momentul în care „oamenii s-au adunat pașnic să sărbătorească Duminica Floriilor”.

Cancelarul german în funcție, Olaf Scholz, a numit atacul „îngrozitor” și a adăugat că demonstrează că Rusia își continuă agresiunea militară fără oprire. Viitorul cancelar, Friedrich Merz, a afirmat că Rusia a comis o crimă de război.

Și partea americană, implicată activ în procesul de negocieri dintre Ucraina și Rusia și susținătoare a unui armistițiu, a reacționat.

Keith Kellogg, trimisul special al președintelui SUA pentru Ucraina și Rusia, a scris pe rețelele sociale că atacul asupra Sumî „depășește toate limitele decenței”. El a adăugat că lansarea de rachete balistice este „inacceptabilă”. „De aceea președintele Trump depune eforturi serioase pentru a pune capăt acestui război”, a mai spus el.

Ulterior, și secretarul de stat al SUA, Mark Rubio, a comentat atacul: „Statele Unite își exprimă cele mai profunde condoleanțe victimelor atacului rusesc îngrozitor cu rachete asupra orașului Sumî”, a scris el pe X.

Și Donald Trump a comentat atacul, numindu-l „îngrozitor”, dar nu a menționat Rusia în declarația sa. Totuși, a adăugat, cu o referire clară la Moscova, că această crimă a fost „o mare greșeală”.

Această poziție reținută a lui Trump practic oferă Kremlinului mână liberă. Este important de menționat că atacul asupra orașului Sumî a avut loc la o zi după întâlnirea trimisului special american Steve Witkoff cu Vladimir Putin la Sankt Petersburg. O astfel de atitudine „blândă” față de agresor permite armatei ruse să continue atacurile asupra orașelor ucrainene, să ucidă zeci, uneori sute de civili – oricând, chiar și în cele mai sfinte sărbători religioase. Aceasta a provocat nemulțumire și în rândul cetățenilor americani obișnuiți, care au organizat un protest în fața Casei Albe. Activistii au afișat mesajul: „Căutați pe Google: Sumî. Astăzi, Rusia a ucis 34 de persoane și a rănit 117.”

Cum poate fi oprită această vărsare de sânge și cum pot fi trași la răspundere cei vinovați, nu doar în cuvinte?
UE și SUA trebuie să renunțe la diplomația de fațadă și la corectitudinea politicoasă și să înceapă să vorbească cu Kremlinul în singura limbă pe care o înțelege: limbajul armelor și al presiunii economice. Doar o asemenea abordare poate duce la un progres real în negocieri și la încheierea vărsării de sânge din Ucraina. În caz contrar, Rusia va continua să hrănească Occidentul cu „povești despre pace”, în timp ce ucide zilnic sute de ucraineni.

Imagine: ilustrativă, sursa (https://hotnews.ro/atacul-rusesc-asupra-sumi-este-un-semnal-pentru-ucraina-si-sua-dupa-o-intalnire-cheie-sustine-un-expert-1947483)

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!