Sari la conținut

Federația Rusă reia șantajul nuclear

La 29 octombrie, președintele autoproclamat al Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat desfășurarea unui nou antrenament al forțelor strategice de descurajare, incluzând lansări de rachete balistice și de croazieră. În același timp, liderul țării agresoare a amenințat că Rusia va continua să „perfecționeze toate componentele triadei nucleare”. De asemenea, conform relatărilor din mass-media, Rusia a testat rachete pe distanțe de mii de kilometri, simulând un atac nuclear masiv ca răspuns la o ipotetică agresiune.

Este de remarcat că, de la începutul războiului din Ucraina, Rusia folosește în mod regulat cartea nucleară. Odată cu invazia pe scară largă în Ucraina, forțele strategice de descurajare ale Rusiei sunt menținute într-un regim special.

În 2023, Vladimir Putin a semnat o lege prin care retrage ratificarea Tratatului de Interzicere Totală a Testelor Nucleare. Duma de Stat a Rusiei a adoptat această lege pe 18 octombrie, iar o săptămână mai târziu documentul a fost aprobat de Consiliul Federației. Putin a fost cel care a inițiat retragerea din tratat. În cadrul unei întâlniri a Clubului Valdai, acesta a declarat că ar putea fi luată în considerare retragerea din tratatul de interzicere a testelor nucleare, în condițiile în care Statele Unite nu au ratificat acest document.

De asemenea, Rusia a suspendat participarea la Tratatul privind Armele Strategice Ofensive, Putin motivând această decizie prin faptul că NATO solicită Rusiei să revină la Tratatul START, inclusiv prin permiterea accesului experților occidentali pe obiectivele rusești, considerând că aceasta este o „absurditate” în actualele circumstanțe.
După retragerea din tratat, liderul rus a ordonat Ministerului Apărării și Rosatom să asigure pregătirea pentru testarea armelor nucleare rusești.

În septembrie 2024, Vladimir Putin a informat Consiliul de Securitate că Rusia își modifică doctrina nucleară. Moscova extinde semnificativ lista motivelor pentru utilizarea armelor nucleare. Experții sugerează că această schimbare este o reacție la posibilitatea ca Ucraina să folosească rachete occidentale pentru atacuri pe teritoriul Rusiei. În cadrul unei ședințe a Consiliului de Securitate al Rusiei privind descurajarea nucleară, Putin a propus modificări în documentul intitulat „Bazele politicii de stat în domeniul descurajării nucleare”. Documentul a devenit public în urmă cu patru ani, când a fost adoptată actuala sa versiune.

„Situația politico-militară actuală se schimbă dinamic și trebuie să ținem cont de aceasta, inclusiv de apariția unor noi surse de amenințări militare și riscuri pentru Rusia și aliații noștri”, a declarat Putin.

În doctrină, conform președintelui rus, vor fi introduse două noi prevederi esențiale:

  • În versiunea actualizată a documentului, o agresiune împotriva Rusiei din partea unui stat non-nuclear, dar cu implicarea sau susținerea unui stat nuclear, va fi considerată ca un atac comun asupra Federației Ruse.
  • Utilizarea armelor nucleare va fi luată în considerare la obținerea de „informații credibile privind lansarea masivă a mijloacelor de atac aerospațial și traversarea frontierei de stat a Rusiei”, inclusiv „aeronave de aviație strategică și tactică, rachete de croazieră, drone, aparate hipersonice și alte dispozitive de zbor”.

Nu este un secret că, din 2014, amenințările nucleare au devenit o tactică obișnuită a conducerii ruse. De fiecare dată când Ucraina primea arme noi din Occident sau era autorizată să folosească armament occidental pentru atacuri pe teritoriul rusesc, Moscova răspundea fie cu aluzii la distrugerile pe care le-ar putea provoca prin arsenalul său nuclear, fie organizând exerciții pentru a reaminti Occidentului de existența sa.

Cu toate acestea, trebuie menționat că reputația Rusiei ca „putere nucleară” este afectată de eșecul lansărilor rachetei Sarmat, echipată cu ogive nucleare. Racheta a explodat nu în timpul lansării, ci în siloz, lăsând un crater imens și distrugând o parte din poligonul de testare. Din acest motiv, consilierii apropiați ai lui Putin devin tot mai conștienți că astfel de amenințări își pierd din putere, în condițiile în care „liniile roșii” ale Moscovei sunt ignorate.

În ciuda acestor eșecuri, o mare problemă rămâne faptul că, deși Ucraina a primit cele mai moderne sisteme de apărare antiaeriană și rachete ofensive, care pot atinge obiective din interiorul Rusiei și chiar influența cursul războiului, NATO limitează strict utilizarea lor. Acest lucru sugerează că, deși există scepticism privind disponibilitatea lui Putin de a folosi arme nucleare, descurajarea rămâne de încredere – cel puțin din perspectiva occidentală. Dar tocmai această percepție ar putea costa Ucraina victoria, deoarece, după trei ani de război, Ucraina se confruntă cu restricții constante, parțial provocate de șantajul nuclear al Rusiei. Acest lucru trebuie să înceteze, deoarece, dacă nu se acționează împotriva agresorului, în viitor orașele Europei sau ale SUA ar putea fi distruse.

Imagine: șantaj nuclear, sursă: https://gur.gov.ua/en/content/rosiia-mozhe-posylyty-iadernyi-shantazh-z-metoiu-zirvaty-vizyt-prezydenta-ssha-do-ievropy.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!