Coloane de tractoare s-au aliniat pe străzile din Bruxelles, încă din primele ore ale zilei de joi, pentru a face presiuni asupra summitului liderilor Uniunii Europene ca să facă mai mult pentru a ajuta fermierii în privința taxelor, a costurilor în creștere din sectorul agricol și a importurilor ieftine, transmite Reuters.
- 12:00 Scene tensionate în centrul Bruxellesului: Protestatarii furioși au tras cu petarde spre forțele de ordine, acestea au răspuns cu tunuri de apă. Manifestanții rămân grupați și întrețin focurile aprinse de ei, în timp ce în zonă se ridică un fum gros.
- UPDATE 11:14 „Sunt 1.000 de tractoare sau maşini agricole”, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei. El a precizat că aceşti fermieri provin în special din Belgia, transmite AFP, preluat de Agerpres.
Pe un banner al manifestanților scrie „Dacă iubești pământul, susține-i pe cei care îl gestionează”, în contextul în care fermierii din Belgia și din alte țări europene încearcă să se facă auziți de liderii UE care se reunesc la Bruxelles.
Pe un alt banner se putea citi: „Fără fermieri, nu există hrană”.
Piața din fața Parlamentului European a fost umplută de tractoare, iar fermierii au aprins focuri și au aruncat cu petarde. Câțiva au azvârlit cu ouă în clădire.
„Dacă vedeți cu câți oameni suntem astăzi aici, și dacă vedeți că sunt în toată Europa, atunci trebuie să aveți speranță. Trebuie să avem speranța că acești oameni văd că agricultura este necesară. Este vorba de hrană, să știți”, a declarat Kevin Bertens, un fermier de lângă Bruxelles.
Fermierii spun că nu sunt plătiți suficient, că sunt sufocați de taxe și reguli ecologice și că se confruntă cu o concurență neloială din străinătate.
EI au obținut deja mai multe măsuri, inclusiv propuneri ale Comisiei Europene privind limitarea importurilor de produse agricole din Ucraina și relaxarea unor reglementări de mediu privind terenurile în paragină.
Protestele agricultorilor s-au înmulţit în ultimele săptămâni în Uniunea Europeană, ei fiind nemulţumiţi de restricţiile impuse prin politicile europene privind mediul, de pătrunderea liberă pe piaţă a produselor ucrainene şi de creşterea costurilor, în special ca urmare a sporirii accizelor la combustibili ori a eliminării unor subvenţii.