Sari la conținut

Fermierii francezi au anunțat că vor „asedia Parisul”/Măsura Franței de a opri protestele

Fermierii francezi continuă protestele prin care au blocat cu tractoare și camioane drumuri și autostrăzi și au anunțat că vor „asedia Parisul”, luni după-amiază. În încercarea de a opri furia agricultorior, ministrul francez al Agriculturii cere modificarea legislaţiei de mediu a Uniunii Europene chiar în această săptămână, conform Reuters, citat de HotNews.

13:55Fermierii vor să blocheze piața Rungis, supranumită „burta Parisului”, potrivit BFM TV. În fiecare zi, această piață hrănește aproape 12 milioane de guri.

12:33În cazul unei întreruperi a aprovizionării, Parisul ar avea o autonomie de doar trei zile, întrucât livrările se fac zilnic, conform postul francez de televiziune.

Drumuri și autostrăzi, în special din sudul Franței, sunt blocate cu tractoare și camioane de mai bine de o săptămână. În unele zone, fermierii protestatari – care acuză politicile Comisiei Europene, pe care le consideră mult prea restrictive – au lăsat gunoi de grajd în fața unor instituții publice sau baloți de fân în fața unor restaurante fast-food.

FNSEA, principalul sindicat agricol, a transmis că protestele vor continua „atât timp cât va fi nevoie”.

„Dacă guvernul nu ne vine în întâmpinare, am putea fi la începutul unei mari mişcări agricole”, a avertizat la rândul său liderul sindicatului Tineri agricultori, Arnaud Gaillot.

„Asediul Parisului”

Fermierii francezi au anunțat un „asediu al Parisului”, pentru luni după-amiază, în timp ce au început să protesteze şi fermierii din Belgia.

„Luni, 29 ianuarie, la ora 14.00 (15.00, ora României -n.r.), agricultorii din departamentele Aisne, Aube, Eure, Eure & Loir, Ile-de-France, Marne, Nord, Oise, Pas-de-Calais, Seine & Marne, Seine-Maritime şi Somme, membri ai reţelei FNSEA şi Jeunes Agriculteurs du Grand Bassin Parisien vor începe un asediu pe termen nelimitat al capitalei. Toate drumurile principale care duc spre capitală vor fi ocupate de fermieri”, au transmis principalele două sindicate din Franța.

Sindicatele spun că ar urma să fie blocaje în opt puncte de-a lungul principalelor drumuri către Paris, conform France 24.

Guvernul francez a anunțat că va mobiliza 15.000 de jandarmi și polițiști, care au primit însă dispoziție să intervină cu „moderație”. Între timp, tractoarele s-au pus în mișcare și se îndreaptă spre Paris.

„Nu intenționăm să permitem ca magazinele alimentare sau clădirile guvernamentale să fie avariate sau ca TIR-urile care transportă produse străine să fie oprite. Este inacceptabil”, a declarat ministrul francez de Interne, Gerald Darmanin.

El a spus că președintele francez Emmanuel Macron a ordonat forțelor de ordine ca aeroportul Roissy-Charles de Gaulle, la nord, cât și Orly, la sud, să rămână deschise, iar piața internațională de alimente de la sud de Paris să funcționeze în continuare. Polițiștii și jandarmii au, de asemenea, dispoziție să împiedice orice intrare în Paris, a mai spus ministrul francez.

De asemenea, ministrul francez de Interne a anunţat că traficul în regiunea Île-de-France va fi „extrem de dificil” și i-a îndemnat pe oameni să îşi reducă la minimum deplasările.

Tot luni, taximetriştii protestează şi ei în mai multe oraşe franceze faţă de noile tarife pentru transportul medical.

Măsura anunțată de Franța, în încercarea de a opri protestele fermierilor

În încercarea de a opri furia agricultorior, ministrul francez al Agriculturii, Marc Fesneau, cere modificarea legislaţiei de mediu a Uniunii Europene chiar în această săptămână.

„În următoarele 48 de ore, vom anunţa unele măsuri”, a declarat ministrul francez al Agriculturii, pentru televiziunea France 2, conform Reuters.

El a spus că la summitul liderilor Uniunii Europene de săptămâna aceasta de la Bruxelles, preşedintele Emmanuel Macron va face presiuni pentru politici mai favorabile agricultorilor. Fesenau a mai spus că va merge și el la Bruxelles în această săptămână, în încercarea sa de a flexibiliza reglementările UE privind terenurile agricole care trebuie să rămână în pârloagă în conformitate cu noile reguli ecologice.

Întrebat când ar vrea să ajungă la un acord cu Comisia Europeană cu privire la modul de revizuire a normelor, Fesneau a spus că „săptămâna aceasta”.

Principala problemă în domeniu priveşte suprafeţele care trebuie lăsate necultivate conform noilor reglementări privind biodiversitatea, adoptate anul trecut. Legea adoptată de Parlamentul European pentru refacerea ecosistemelor naturale degradate a fost puternic contestată, reaminteşte Reuters. Actul normativ prevede că ţările membre ale UE trebuie să ia până în 2030 măsuri pentru renaturarea a circa 20% din teritoriile lor, în condiţiile în care 81% din habitatele naturale din Europa sunt clasificate ca deficitare.

În mai multe ţări europene, agricultorii se plâng că Uniunea Europeană nu îi ajută suficient în contextul concurenţei internaţionale şi al globalizării.

Revendicările fermierilor francezi

La fel ca fermierii germani, care au organizat demonstrații masive, agricultorii francezi protestează în principal în privinţa taxelor şi a restricţiilor.

Printre nemulţumirile lor, fermierii enumeră o taxă guvernamentală pe combustibilul pentru tractoare, importurile ieftine, problemele legate de stocarea apei, restricţiile excesive şi birocraţia.

Protestele din ţara care în prezent este cel mai mare producător agricol al Uniunii Europene au loc într-un moment în care preşedintele Emmanuel Macron se teme de sprijinul din ce în ce mai mare al agricultorilor pentru extrema dreaptă înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din iunie.

Proteste ale agricultorilor în mai multe țări europene

Guvernul francez se teme de o extindere a protestelor, întrucât din Olanda şi până în România, trecând prin Polonia şi Germania, agricultorii îşi multiplică acţiunile împotriva creşterii taxelor şi pactului european Green Deal, toate acestea pe fondul inflaţiei şi concurenţei importurilor din Ucraina.

Deşi ieşită din UE, nici Marea Britanie nu este ocolită de proteste, producătorii de fructe şi legume desfăşurând luni o manifestaţie în faţa parlamentului de la Londra.

În acest timp, cu mai puţin de cinci luni înaintea alegerilor europarlamentare, partidele de opoziţie curtează agricultorii. În Franţa, atât dreapta cât şi stânga au cerut guvernului să renunţe la creşterea taxelor pentru carburanţii folosiţi în agricultură, iar preşedintele formaţiunii Adunarea Naţională, Jordan Bardella, a criticat „Europa lui Macron care vrea moartea agriculturii noastre”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!