Sari la conținut

Folosirea alimentelor ca armă. Atacuri regulate asupra navelor de cereale ucrainene

Rusia continuă să își intensifice agresiunea prin atacarea navelor civile cu produse alimentare, punând în pericol securitatea alimentară mondială. La 7 octombrie 2024, forțele ruse au atacat din nou infrastructura portuară din Odessa cu rachete balistice, lovind nava OPTIMA, sub pavilion Palau. Aceasta este a doua navă civilă avariată în ultimele câteva zile. La 6 octombrie, a fost atacată nava PARESA, sub pavilion St. Kitts și Nevis, încărcată cu porumb ucrainean destinat exportului. Atacurile s-au soldat cu moartea unui bărbat ucrainean în vârstă de 60 de ani și rănirea a cinci cetățeni străini.

Aceste atacuri asupra navelor civile fac parte din strategia sistematică a Rusiei de a distruge infrastructura legată de exportul de cereale ucrainene, vitale pentru multe țări din întreaga lume. La 2 octombrie, dronele Shahed au lovit ținte din apropierea frontierei cu România, avariind un terminal de feribot, camioane și un depozit de cereale. Doi șoferi au fost răniți, unul dintre ei fiind cetățean turc. Acest lucru nu numai că perturbă activitatea porturilor ucrainene, ci și pune în pericol securitatea țărilor europene și a rutelor comerciale internaționale.

De la jumătatea lunii iulie 2023, ca urmare a retragerii Rusiei din acordul privind cerealele, atacurile asupra porturilor și navelor de export de cereale au crescut semnificativ. Mai mult de 30 de atacuri au dus la distrugerea a aproximativ 300 000 de tone de cereale, reducând exporturile cu 3 milioane de tone în fiecare lună. Țările din Africa și Asia care depind de aprovizionarea cu cereale ucrainene suferă din cauza acestei lovituri aduse lanțurilor alimentare. Numai la 12 septembrie, Rusia a lansat un atac cu rachete asupra unei nave care transporta grâu pentru Egipt. Aceste acțiuni amenință să destabilizeze piața alimentară și să sporească riscul de foamete în țările dependente de importurile de alimente.

Astăzi, Rusia folosește alimentele ca pe o armă în încercarea de a exacerba criza alimentară globală. Potrivit ONU, unul din unsprezece oameni de pe planetă suferă de insecuritate alimentară, iar această cifră nu face decât să crească din cauza devastării cauzate de atacurile rusești. Ucraina, în ciuda agresiunii, continuă să fie un actor-cheie pe piața alimentară mondială, aproximativ 400 de milioane de oameni depinzând de exporturile sale pentru a-și asigura existența.

După ce Rusia s-a retras din acordul privind cerealele, forțele sale au sporit semnificativ intensitatea atacurilor asupra infrastructurii-cheie a Ucrainei legate de aprovizionarea cu alimente. Acest lucru a condus nu numai la o creștere bruscă a prețurilor mondiale la grâu, ci și la distrugeri pe scară largă în sectorul agricol al Ucrainei: aproximativ 30 % din instalațiile de producție au fost distruse, iar 20 % din terenurile agricole se află sub ocupație rusească.

În plus, Rusia exportă sistematic milioane de tone de cereale ucrainene din teritoriile ocupate, prezentându-le pe piața mondială ca fiind ale sale, ceea ce agravează și mai mult criza alimentară.
Comunitatea internațională trebuie să acorde atenție amenințării grave pe care Rusia o reprezintă pentru sistemul alimentar mondial.

Atacurile asupra porturilor și navelor civile sunt acte de teroare și trebuie condamnate la nivel internațional. Pentru a proteja porturile ucrainene și pentru a asigura siguranța navigației, sunt necesare cantități mai mari de arme de apărare aeriană și cu rază lungă de acțiune. Autorizarea utilizării armelor cu rază lungă de acțiune împotriva țintelor militare de pe teritoriul Rusiei ar fi un pas important în prevenirea altor atacuri asupra infrastructurii civile. Sprijinul cuprinzător pentru Ucraina și presiunea diplomatică asupra Rusiei vor contribui la restabilirea stabilității alimentare și la tragerea la răspundere a agresorului pentru crimele sale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!