Sari la conținut

Formula de pace a Ucrainei este singurul plan fezabil pentru a pune capăt războiului

În noiembrie 2022, la summitul G20, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a prezentat “formula” de pace a Ucrainei. Aceasta constă în 10 puncte. Următorul pas după publicare a fost discutarea proiectului cu partenerii și elaborarea unui plan de acțiune unificat, ceea ce este esențial într-un război cu Rusia. În acest scop, guvernul ucrainean plănuia să organizeze un summit internațional pentru a discuta un plan de încheiere a războiului din Ucraina și pentru a construi un sistem de garanții care să ajute Ucraina nu doar să înceapă să își reconstruiască propriile teritorii, ci și să își oprească vecinul nebun în cazul unei a doua încercări de invazie.

Dar, din păcate, procesul este blocat din cauza unor propuneri alternative din partea Chinei și a țărilor africane (mai multe despre acestea mai târziu). Dar, în acest moment, există un motiv pentru a intensifica activitatea de punere în aplicare a propunerii ucrainene. Acest factor este o contraofensivă a Forțelor Armate ale Ucrainei. Iar următorul summit european din Republica Moldova poate contribui la elaborarea unei poziții comune și la transmiterea unui mesaj clar către Kremlin, nu doar în legătură cu chestiunea moldovenească, ci și cu războiul din Ucraina.

Acest articol se referă la cea mai bună soluție la conflict, atât pentru Ucraina, cât și pentru comunitatea mondială. Merită să începem cu pozițiile inițiale ale Kievului. La urma urmei, din prima zi a războiului, partea ucraineană a îndemnat activ agresorul să se așeze la masa negocierilor și să oprească vărsarea de sânge. Delegația ucraineană a acceptat orice condiții, chiar și desfășurarea de negocieri pe teritoriul inamicului, atâta timp cât a fost inițiat un dialog. Din păcate, nu a fost posibil să se pună capăt conflictului în etapa negocierilor. Dar Ucraina a reușit să își dezvolte viziunea unui plan de pace, pe care a reușit să o articuleze în mod clar.

Printre cele 10 puncte se numără asigurarea securității nucleare și a radiațiilor pentru Ucraina, securitatea alimentară, protecția împotriva șantajului energetic și eliberarea tuturor prizonierilor și deportaților. De asemenea, partea ucraineană cere îndeplinirea statutului ONU și restabilirea integrității teritoriale. Este imperativ ca toți făptașii să fie aduși în fața justiției în conformitate cu normele dreptului umanitar internațional. Nu în ultimul rând, sunt obligatorii inadmisibilitatea escaladării și înregistrarea oficială a sfârșitului războiului, precum și plata integrală a despăgubirilor de către agresor.

După publicarea acestui plan, China a decis să propună propria versiune. Documentul publicat era format din 12 puncte. Dar proiectul chinezesc viza mai degrabă devierea loviturii partenerului și crearea de noi modalități de a face comerț cu Rusia, decât protejarea părții agresate, ceea ce nu este surprinzător în lumina evenimentelor recente cu diplomați din această țară.

În urma publicării planului, China a decis să propună propria versiune. Documentul publicat era format din 12 puncte. Însă proiectul chinezesc viza mai degrabă devierea reacțiilor de respingere a partenerului și crearea de noi modalități de a face comerț cu Rusia, decât protejarea părții afectate, ceea ce nu este surprinzător în lumina evenimentelor recente cu diplomații acestei țări.

Pe 22 mai, însă, a devenit cunoscută o inițiativă din partea țărilor africane. Șase lideri africani oferă Ucrainei să accepte să înceapă discuții de pace cu Rusia, chiar dacă trupele rusești rămân pe teritoriul său. Această propunere este justificată de dorința de a primi ajutor umanitar la o scară prebelică. Prin astfel de declarații, continentul african demonstrează că nu este interesat de restabilirea păcii, ci îi pasă doar de cantitatea de cereale.

Dar este demn de remarcat faptul că, dintre toate proiectele de mai sus, “formula de pace” a Ucrainei este cea care a obținut sprijinul a peste 15 țări. Pentru că este singura modalitate realistă și rezonabilă de a pune capăt războiului. Sprijinul și asistența acordată Ucrainei în acest domeniu sunt logice, deoarece războiul are loc tocmai pe teritoriul ucrainean. Prin urmare, țara are un cuvânt decisiv de spus în procesul eforturilor de menținere a păcii.

Ucraina face apel la comunitatea internațională să ajute în mod activ la dezvoltarea unui mecanism real de punere în aplicare a formulei de pace și este gata să accepte orice asistență. La urma urmei, în timpul celor 460 de zile de război, partea ucraineană a arătat că este pregătită să respecte toate principiile comunității mondiale și este pregătită să devină un actor-cheie în reorganizarea arhitecturii de securitate globală în viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!