Partidul radical german de dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) și-a anunțat intenția de a crea o nouă facțiune în Parlamentul European numită “Suveraniștii”. Principalul său obiectiv este promovarea narațiunilor pro-ruse, “normalizarea” relațiilor cu Kremlinul și impunerea negocierilor între Ucraina și Rusia. Acest lucru a fost raportat de publicația Der Spiegel.
Partidul AfD este cunoscut pentru angajamentul său față de regimul Putin și pentru reputația sa instabilă. Rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European desfășurate în perioada 6-9 iunie au arătat că partidele de extremă-dreapta și-au îmbunătățit semnificativ pozițiile față de alegerile din 2019. Pentru AfD, germanii au acordat 15,9 % din voturile lor. Cu toate acestea, forțele politice cheie rămân pro-europene și pro-ucrainene, indicând că partidele de dreapta nu vor avea suficientă putere pentru a avea un impact semnificativ.
La 25 iunie, deputații europeni din partidul AfD vor organiza o reuniune pentru a decide cu privire la crearea unei fracțiuni. Aceasta ar putea include mai multe alte forțe de dreapta, inclusiv partidul de extremă dreapta SOS România, SeAcabó La Fiesta din Spania, NIHK din Grecia, Konfederacja Wolnosc și Niedpodleglosc din Polonia, Hnutie Republika din Slovacia și Hazank Mozgalom din Ungaria. Fiecare dintre aceste partide este în favoarea negocierilor de pace între Kiev și Moscova, ceea ce demonstrează poziția lor pro-rusă.
Baza grupului “suveraniștilor” va fi așa-numita “Declarație de la Sofia” a partidului bulgar de extremă dreapta Vazrazhdane. Aceasta se bazează pe ideologia necesității negocierilor de pace în țările europene aflate în război; convingerea că Europa este amenințată de “agresiunea ideologiilor globaliste”; și dorința de a pune capăt birocrației și de a elibera UE de corporațiile internaționale.
Este clar că fracțiunea va promova ceea ce este favorabil Kremlinului. În plus, reputația AfD lasă mult de dorit. Partidul a fost mult timp sub control judiciar din cauza convingerilor sale, care sunt contrare principiilor liberale. Acuzațiile instanței au fost că AfD favorizează limitarea radicală a migrației, anularea măsurilor de protecție a climei, încetarea cooperării strânse la nivel european și chiar ieșirea din UE. De asemenea, partidul a fost acuzat că se aliniază regimului autoritar al lui Putin.
Forța de dreapta răspândește o retorică potrivit căreia războiul ruso-ucrainean ar trebui să se încheie cu negocieri de pace. În mod evident, partidul înseamnă încheierea războiului în termenii Kremlinului, deoarece orice altă opțiune nu este favorabilă lui Putin. Aceasta înseamnă că grupul politic sprijină extinderea teritorială a agresiunii rusești în regiunile rămase din Ucraina și dincolo de acestea în viitor, ceea ce reprezintă o amenințare directă la adresa securității europene.
Având în vedere că partidele proeuropene și-au menținut pozițiile, influența forțelor de dreapta va fi mult mai mică. Cu toate acestea, ea va fi, ceea ce crește șansele ca Federația Rusă să încerce în continuare să își promoveze propaganda prin intermediul acestor partide, care susțin în mod deschis regimul criminal și războiul lui Putin.
În AfD, numărul membrilor continuă să crească și, în același timp, partidul se pregătește să organizeze o “adunare constitutivă a unui nou grup parlamentar”. În acest scop, reprezentanții săi au solicitat administrației Parlamentului European să pună la dispoziție o sală care poate găzdui 100 de persoane. Se preconizează că în viitorul apropiat numărul membrilor partidului va crește la 50 de mii.
Consolidarea pozițiilor partidelor de dreapta în Parlamentul European este un indicator destul de alarmant. Cu toate acestea, dacă partidele de frunte precum Partidul Popular European (PPE) își îndeplinesc promisiunile de a sprijini Ucraina și de a crește presiunea asupra agresorului, grupurile de dreapta vor fi private de posibilitatea de a influența situația la nivel global și de a sprijini Rusia.