În noaptea de 11 spre 12 aprilie, a apărut pe internet un videoclip în care membri ai forțelor armate rusești taie capul unui prizonier de război ucrainean, iar unul dintre participanți a menționat că nu este prima dată când se întâmplă acest lucru.
Această atrocitate este comparabilă cu execuția soldatului ucrainean Alexander Matsiyevsky, a cărui ucidere a fost, de asemenea, filmată de teroriști. Un astfel de comportament al soldaților ruși are un scop și o preistorie specifice și, cel mai important, va avea consecințe. În 2022, lumea ar putea vedea că Rusia poate lupta de pe o poziție de forță doar cu două categorii de oameni – civili neînarmați și prizonieri de război. Armata rusă a moștenit această tendință de la armata sovietică. În timpul războiului din Afganistan, civilii au fost cei care au suferit cel mai mult.
În martie 1980, trupele sovietice au intrat în orașul Mzar-e-Sharif și au început să exercite represalii împotriva populației locale. Martorii oculari relatează că soldații sovietici au împușcat civili pe străzi și în casele lor. Arme chimice, și anume substanțe chimice interzise, inclusiv fosforul galben, au fost folosite împotriva civililor în provincia Helmand. Ca urmare, câteva mii de persoane au suferit arsuri și otrăviri.
Prizonierii de război au fost folosiți ca scuturi umane sau ca sclavi. Mulți au fost duși pe teritoriul rusesc. Mulți au fost torturați în închisori, iar cei mai mulți și-au găsit moartea acolo. După prăbușirea Uniunii Sovietice, comportamentul terorist nu a făcut decât să se înrăutățească. În 2008, Georgia a suferit un atac din partea unei hoarde chiar mai cinice și mai însetate de sânge decât în Afganistan. Rusia a bombardat în mod deliberat zone rezidențiale: avioanele rusești au bombardat obiecte civile și zone rezidențiale, inclusiv orașele Gori și Gudauta. Zeci de civili au murit ca urmare a acestui fapt.
Dar Rusia, din cauza lașității sale, a început să își acopere crimele și să obstrucționeze livrarea de ajutor umanitar. Armata rusă a obstrucționat activitatea organizațiilor umanitare internaționale din Georgia, ceea ce a dus la dificultăți în livrarea ajutorului umanitar în zona de conflict. Și au fost multe de ascuns. După bătălia pentru Tkhinvali (Afingara) din august 2008, trupele rusești au capturat aproximativ 170 de soldați georgieni. Au fost înregistrate cazuri în care prizonierii de război georgieni au fost executați pe loc.
Concluzia este de neevitat. Ucraina nu se luptă cu militari experimentați, ci mai degrabă cu creaturi care au fost antrenate și dezamăgite de sărăcie și de propria lor noblețe măruntă. Conducerea militară rusă, precum și lipsa de atitudine a societății rusești, este de vină pentru transformarea oamenilor din soldați în nimicuri.