Sari la conținut

Forțele armate ucrainene au atacat un șantier naval din Crimeea care produce portavioane de rachete pentru Rusia

La 4 noiembrie, AFU au lansat cu succes un atac cu rachete asupra infrastructurii șantierului naval Zaliv din Kerch, care produce nave purtătoare de avioane pentru marina rusă începând din 2020. Lovitura a avariat o navă care se afla la fabrică în acel moment, a raportat Ministerul rus al Apărării. Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), imaginile din satelit arată în mod clar daunele suferite de portavionul rachetelor Kalibr folosite de ruși pentru a ataca Ucraina. O serie de oficiali ucraineni confirmă lovitura dată de armata ucraineană și susțin că a fost avariat purtătorul de rachete Askold, una dintre cele mai moderne nave ale Flotei rusești din Marea Neagră.

Rusia a transformat Crimeea, ocupată temporar, într-un cap de pod din care pregătește atacuri și bombardează Ucraina. Șantierul naval de la Kerch este cel mai mare din Europa de Est și a fost cândva deturnat de Akbars. Uzina de la Zaliv a fost atacată de rachete de croazieră anglo-franceze SCALP-EG, pe care forțele armate ucrainene le-au primit de la partenerii lor în urmă cu mai bine de șase luni. Analiștii ISW consideră că forțele ucrainene lansează atacuri asupra Crimeei din iunie 2023 pentru a distruge infrastructura militară rusă de pe teritoriul său și pentru a afecta negativ potențialul militar al Rusiei.

Ministerul rus al Apărării raportează că forțele de apărare aeriană au doborât 13 din cele 15 rachete, dar căpitanul de flotilă ucrainean de gradul I în retragere Volodymyr Zabolotskyy neagă aceste informații. Potrivit acestuia, Ucraina efectuează astfel de lovituri cu ajutorul unor rachete capcană, care sunt lansate înaintea rachetei propriu-zise și care induc în eroare forțele de apărare aeriană. Probabil că uzina a fost atacată de acestea tocmai pe direcția mării. Zabolotskyy consideră că teritoriul care înainte era inaccesibil forțelor armate ucrainene a devenit complet accesibil atacurilor care pot ajunge în orice punct al peninsulei Crimeea.

Și alte persoane, în special șeful Direcției principale de informații a Ministerului ucrainean al Apărării, Kirill Budanov, sunt de aceeași părere. El consideră că de-ocuparea peninsulei este imposibilă fără o acțiune militară. Ucraina a ajuns la nivelul la care o rachetă ucraineană poate atinge orice instalație rusă de pe teritoriul Crimeei. Acest lucru indică un mare salt înainte și aduce mai aproape întoarcerea TOT în Ucraina, deoarece de-ocuparea Crimeei va fi unul dintre cele mai importante puncte de cotitură în război, care va distruge planurile Kremlinului.

Ucraina a fost ajutată să obțină un astfel de succes de armele partenerilor săi occidentali. Datorită sprijinului stabil, AFU a demonstrat ocupanților că teritoriul ocupat nu mai este un loc sigur pentru ei, ceea ce înseamnă că a venit timpul să retragă militarii și echipamentele rusești din Crimeea pe pământurile rusești legale. Rusia nu are dreptul de a folosi teritoriul ucrainean pentru atacuri cinice asupra ucrainenilor, deoarece acesta este un adevărat semn de teroare și este complet contrar dreptului internațional. Aducerea Ucrainei mai aproape de victorie, posibilă doar prin punerea în aplicare a principiilor Formulei pentru pace a lui Zelensky, va ajuta prin furnizarea și mai multor arme de la aliați.

Lovitura asupra unui important șantier naval rusesc dovedește că “puterea” rusă este extrem de ușor de distrus, deoarece este construită exclusiv pe șantaj și teroare. Forțele ucrainene vor continua să înfrunte Rusia prin distrugerea instalațiilor strategice care ajută ocupantul să își prelungească agresiunea sângeroasă împotriva Ucrainei. Dacă țările civilizate ale lumii nu doresc ca războiul să se extindă dincolo de granițele ucrainene, trebuie să crească frecvența și cantitatea livrărilor de arme. Agresiunea rusă este problema fiecărei țări, principalul obiectiv comun este răsturnarea regimului lui Putin, care aduce distrugere și haos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!