Imaginile publicate de un site local arată mesaje în limba rusă pe rămășițele metalice ale dronei căzute joi seară în Insula Mare a Brăilei, la 8 kilometri de Brăila și la 23 de kilometri în interiorul teritoriului românesc.
Astfel, se poate distinge mesajul „Nu atinge”.
Asistăm la incidentul cu cea mai mare pătrundere în teritoriul României de la începutul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, în 24 februarie 2022. După ce presa a dat știrea publicului, autoritățile au confirmat și ele că derulează operațiuni de căutare și că au găsit prezumtive resturi de dronă.
https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=476&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fdebraila%2Fvideos%2F7481288961965398%2F&show_text=false&width=357&t=0
Publicația debraila.ro a difuzat imagini cu locul prăbușirii.
Înainte de prăbușire, drona, a cărei origine este încă evaluată, a pătruns 23 de kilometri în teritoriul românesc. Craterul format are un diametru de aproximativ 4 metri, fiind vizibil din aer, în zona fermei Filipoiu. Locul prăbușirii dronei se află la 8 km de trecerea bac dinspre municipiul Brăila spre Insula Mare a Brăilei. În Insula Mare a Brăilei sunt mobilizate forțe de la: Armata, SRI, Poliția, Jandarmeria și ISU au izolat zona.
MApN nu știe încă exact ce a căzut în apropiere de Brăila
MApN a transmis vineri că la Brăila ar fi găsit „elemente ale unei posibile drone” care ar fi căzut pe teritoriul românesc:
- „În seara zilei de 28 martie 2024, au fost identificate fragmente care par a proveni de la un dispozitiv aerian (dronă), pe un teren agricol din Insula Mare a Brăilei”, a transmis MApN într-un comunicat de presă transmis vineri, 29 martie, ora 10.32, cu titlul „Elemente ale unei posibile drone, identificate în Insula Mare a Brăilei”.
- „MApN, împreună cu structuri specializate din cadrul sistemului național de apărare, desfășoară în prezent cercetarea incidentului la fața locului conform procedurilor operaționale specifice”.
Nu mai puțin de 3 drone rusești au căzut în România în 10 zile în septembrie 2023, ultima fiind descoperită pe 13 septembrie între satele Nufăru și Victoria din comuna Nufăru, județul Tulcea.
Primele două cazuri de resturi de dronă găsite pe teritoriul românesc au fost lângă localitatea Plauru, aflată practic pe graniță, însă Nufăru și Victoria sunt mult mai departe de frontieră.
În niciunul din cele trei cazuri anterioare, radarele României nu au detectat nimic.