Generația Z, persoanele născute la finalul anilor ‘90 și începutul anilor 2000, este minunată, are o altfel de învățare, un altfel de parcurs, dar sunt și lucruri pe care le-a pierdut în această lume tehnologică, este de părere prof. univ. dr. Anca Nedelcu la Facultatea de Psihologie și Științele Educației a Universității București.
Ea afirmă că această generație ocupă 30% din populația lumii. În 2025 o să fie 25%, deci un sfert din forța de muncă.
„Între 18-34 de ani își schimbă job-ul de 10 ori. Înseamnă o dinamică extraordinară. Văd dinamica asta la studenții mei. În anul I când îi întreb de ce au venit la această facultate. Au un răspuns preliminar: Am mai făcut 2 ani undeva, altul în altă parte”, spune profesoara.
În concluzie, persoanele din Generația Z vor să exploreze: dacă drumul nu e bun, ei se întorc.
Generația Z stă mult în interior: raza de acțiune în jurul casei s-a micșorat
„Este o generație de interior, față de copilăriile noastre. Stau mult mai mult în casă. Există o tulburare de expunere la natură pe care o găsim la această generație care a crescut în dormitorul echipamentelor pe care le au în viață”, explică Anca Nedelcu.
- „Există cercetări care arată că 1 din 4 copii mai este lăsat singur afară astăzi. Raza lor de acțiune în jurul casei s-a micșorat de 20 de ori în 1990 față de 1970. Îi lăsăm atât de puțin în jurul casei să exploreze.”
- „50% dintre oamenii care au răspuns unui studiu (realizat pe părinți) au spus că un copil poate să plece singur în oraș să facă cumpărături la 14 ani”.
Peter Pan, familii acordeon și copii bumerang
Persoanele din Generația Z, spune ea, rămân mai mult în căminul părintesc „ca un fel de Peter Pan: mult mai mult decât o făceau generațiile trecute”.
„Poate că sunt și considerente economice. Unii spun că e și un oarecare confort”, explică profesoara, în cadrul Rethink.
De asemenea, a mai afirmat că avem cămine multigeneraționale cu copii care nu mai pleacă de acasă așa de repede.