Sari la conținut

Grecia vrea să-și instaleze propriul Iron Dome şi să folosească aeronave F-35 pentru interceptarea rachetelor

Contracararea atacului iranian de către apărarea aeriană israeliană în timpul operaţiunii Iron Shield oferă lecţii utile pentru conducerea armatei greceşti, întrucât un atac masiv cu drone, rachete de croazieră și rachete balistice este unul dintre scenariile de bază în cadrul planificării operaționale a forţelor armate, scrie sursa.

Încă din anul 2021, imediat după criza provocată între Grecia şi Turcia de trimiterea de către Ankara a navei Oruç Reis în Mediterana de Est, statele majore greceşti s-au ocupat de realizarea unui studiu aprofundat, care a primit chiar aprobarea Consiliului Șefilor Statelor Majore și care conține trei planuri de consolidare a apărării aeriene grecești, scrie Kathimerini.

Scenariul cel mai scump include achiziționarea unui număr mare de sisteme de armament, senzori și muniții estimate la peste 6 miliarde. Următorul scenariu, la aproape jumătate de preț, vizează achiziționarea, deja vehiculată, a unor sisteme de apărare aeriană pentru a consolida capacitățile antiaeriene ale țării împotriva unor amenințări moderne. Un alt scenariu mult mai ieftin, întrucât nu depășește 2 miliarde de euro, se bazează în principal pe modernizarea sistemelor existente.

Domul antiaerian

Vorbind la postul de televiziune SKAI, ministrul grec al apărării, Nikos Dendias, a susținut că Grecia îşi va crea propriul dom antiaerian şi anti-drone, după modelul Domului de Fier israelian. Regiunea Evros și insulele din estul Mării Egee vor dobândi un sistem de bruiaj pentru aeronavele fără pilot, sistem care în următoarea fază va fi extins la zona centrală a Mării Egee și Creta, iar pe viitor şi la granițele de nord ale Greciei.

O caracteristică cheie a acestui sistem este emiterea de interferențe cu scopul pierderii controlului UAV-ului de către operatorul acestuia (Soft Kill). Scopul statelor majore este însă să conecteze sistemul, prin intermediul Centrului Național de Operațiuni Aeriene, cu armele antiaeriene de care dispun forțele armate, astfel încât să existe şi posibilitatea doborârii (Hard Kill).

Sistemul, care are mai multe caracteristici similare cu cele ale Domului de Fier al Israelului, în ceea ce privește detectarea și avertizarea timpurie a unei posibile amenințări, va avea două versiuni. Una „în mişcare”, care va fi instalată fie pe vehicule, fie pe platforme, precum vehicule aeriene și nave, pentru a acoperi suprafețe cât mai mari și pentru a fi dislocate în zonele în care sunt amplasate infrastructuri sensibile. Una „fixă” ce va contracara drone de categorie mică și medie cu scopul recunoașterii și identificării amenințărilor.

Sistemul anti-drone, combinat cu armele antiaeriene existente, poate acoperi în mare măsură nevoile operaționale ale Greciei, după cum au declarat pentru Kathimerini surse competente din domeniu, însă este clar că mai devreme sau mai târziu apărarea aeriană va trebui întărită cu sisteme noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!