Pe 20 martie, în Polonia au avut loc proteste în masă ale fermierilor care continuă să ceară autorităților să oprească intrarea în țară a produselor agricole ucrainene, care le creează o concurență serioasă pe piață. Un alt obiectiv al protestatarilor este de a forța guvernul polonez să renunțe la “Green Deal” al Uniunii Europene, care prevede atingerea nivelului zero de emisii în atmosferă până în 2050. Cu o zi înainte, fermierii au anunțat o grevă în masă care a paralizat țara.
Potrivit poliției poloneze, au fost înregistrate oficial 580 de proteste în toată Polonia, la care au participat aproximativ 70 de mii de persoane. Aceasta a precizat că o asemenea amploare necesită un control strict din partea forțelor de ordine, deoarece agrarienii și-au intensificat metodele de protest. De la blocarea punctelor de control la frontieră și manipularea neglijentă a cerealelor ucrainene, miercuri, fermierii s-au concentrat pe blocarea autostrăzilor cheie din întreaga țară, 16 orașe mari și alte orașe mici pentru a fi mai eficienți.
Primarii unor orașe, printre care Lublin și Bydgoszcz, au interzis grevele pe teritoriul lor. Polonezii au blocat restul așezărilor, oprind complet traficul auto. Protestele au afectat și capitala, fermierii din vecinătatea Varșoviei oprind complet principalele căi de acces în oraș.
Protestele din Polonia au început în luna februarie a acestui an. În timpul unuia dintre ele, agrarienii au provocat ciocniri cu poliția, au aruncat cu obiecte în flăcări în clădiri, au demontat pavele din apropierea Sejm-ului și, în general, s-au comportat agresiv. Greviștii spun că nu se vor opri până când autoritățile nu-i vor auzi și nu le vor îndeplini toate cererile.
Un comportament similar al polonezilor este prezent și la granița cu Ucraina – în afară de blocarea circulației camioanelor, au fost înregistrate distrugeri repetate de cereale ucrainene. Fermierii au aruncat cu forța pe șosea cereale destinate exportului din camioane, demonstrându-și astfel nemulțumirea.
Din 9 februarie, Ucraina a pierdut 7,7 miliarde de grivne din bugetul de stat după ce polonezii au reluat blocarea rutelor de trecere a frontierei. În luna noiembrie a anului trecut, valoarea pierderilor din cauza blocadei a fost de 9,3 miliarde grivne. În februarie, Ucraina a oferit Poloniei un plan de reconciliere care vizează deblocarea frontierei dintre cele două țări. Acesta constă într-un total de cinci puncte, dintre care unul spune că Ucraina este de acord cu o serie de restricții privind produsele agricole ucrainene propuse de UE. Cu toate acestea, protestele poloneze sunt încă în curs de desfășurare, este probabil că compromisurile oferite de Ucraina nu i-au mulțumit pe fermieri și aceștia doresc o restricție completă a exporturilor de produse agricole ucrainene.
Premierul polonez Donald Tusk a declarat că autoritățile poloneze fac tot posibilul pentru a ajunge la un acord cu protestatarii. Pe de altă parte, premierul ucrainean Denys Shmygal a declarat că acțiunile fermierilor polonezi au fost lipsite de sens. Principalele rute pentru exporturile ucrainene sunt Marea Neagră și Dunărea, așa că fermierii ar trebui să se gândească la situație și să realizeze că exporturile rusești și belaruse, nu cele ucrainene, sunt cele care le creează concurență.
Comportamentul agresiv al protestatarilor, care dăunează direct Ucrainei, care a suferit pierderi uriașe din cauza războiului, este inacceptabil. Lupta pentru drepturi este un indicator al unei națiuni conștiente, dar atunci când afectează negativ o altă țară, ai cărei cetățeni sunt forțați să recolteze recolte și să miște economia sub bombardamentele rusești, este o încălcare gravă a drepturilor ucrainenilor.
Autor: Inna Volodina