Guvernul sud-coreean a dezvăluit luni un plan care vizează limitarea cheltuielilor cu învățământul privat, o măsură atipică în tentativele de reducere a declinului demografic al țării, relatează sursa.
Mutarea vine în contextul în care președintele Yoon Suk Yeol a criticat luna aceasta testele de intrare în universități care încorporează întrebări care nu se găsesc în programa școlilor publice, inclusiv unele care au fost poreclite „întrebări ucigașe” din cauza complexității lor.
„Vom pune capăt cercului vicios de întrebări ucigașe în examene, care duc la o concurență excesivă în rândul studenților și părinților din educația privată”, a declarat luni ministrul educației Lee Ju-ho.
Ministerul condus de acesta a promis de asemenea măsuri împotriva „cartelurilor” din educația privată prin monitorizarea a ceea ce a descris drept reclamele exagerate ale acestora ce vizează pregătirea pentru examene.
Presa locală a scris anterior despre presupuse legături între industria de educație privată și oficiali guvernamentali în ceea ce privește examenele de intrare la facultate care necesită meditații private pentru a putea fi trecute.
Sud-coreeni au cheltuit 26 de trilioane de woni (19,97 miliarde de dolari) pe educația privată anul trecut, o sumă record, în pofida faptului că numărul de elevi este în declin.
„Întrebările ucigașe” de la examene sunt alese de regulă din materiale care nu sunt acoperite în programa școlilor de stat, permițându-le astfel școlilor private să își promoveze capacitatea de a-i învăța pe elevi cum să răspundă la ele.
Susținătorii acestui sistem afirmă că ele ajută la selectarea potențialilor studenți într-un mediu competitiv, dar președintele Yoon a citat problema corectitudinii în discursul său, notând că nu toate familiile își permit să plătească lecții particulare.
Problemele demografice ale Coreei de Sud
Aproape 8 din 10 elevi din Coreea de Sud se bazează pe școli private cunoscute sub denumirea de „hagwon”, potrivit unui raport publicat anul trecut de institutul de statistică al guvernului de la Seul.
Raportul în cauză notează de asemenea că această folosire excesivă a instituțiilor private de învățământ a făcut din Coreea de Sud țara cu cel mai mare cost pentru creșterea unui copil, precum și cea cu cea mai scăzută rată a natalității.
Aproximativ 192.000 de cupluri s-au căsătorit anul trecut în țara asiatică, cel mai mic număr din 1970, când au fost publicate primele statistici pe această temă. Numărul reprezintă o scădere cu 40% faţă de 2012, când 327.000 de cupluri s-au căsătorit.
Pe lângă scăderea numărului de căsătorii, Coreea de Sud se confruntă cu o scădere cronică a ratei natalităţii, cu cel mai mic număr de naşteri înregistrat vreodată (249.000) în 2022, depăşind de asemenea recordul stabilit în anul precedent. Ţara se află de mult timp sub nivelul de înlocuire necesar pentru schimbarea generaţiilor, cu o rată de 0,78 naşteri pe femeie anul trecut.
În cadrul primei căsătorii, vârsta medie a soţilor a atins cel mai înalt nivel: 33,7 ani pentru soţ şi 31,3 ani pentru soţie, cu 1,6 ani şi, respectiv, 1,9 ani mai mare decât în urmă cu 10 ani pentru o primă căsătorie.