Guvernul premierului ungar Viktor Orbán continuă să promoveze narațiunile Kremlinului cu scopul de a sprijini regimurile autoritare ale lui Putin și Trump și de a discredita Ucraina pe scena internațională. Aceasta reprezintă o problemă gravă, care amenință nu doar Ucraina, ci și unitatea Uniunii Europene, afectată constant de politicile Budapestei. Orbán depune eforturi semnificative pentru a răspândi retorica Kremlinului și, de peste trei ani, blochează deciziile UE legate de sprijinul pentru Ucraina. Acest lucru paralizează Uniunea Europeană, motiv pentru care este necesar un mecanism de presiune capabil să forțeze guvernul ungar să înceteze sprijinul deschis pentru Putin și regimul său criminal.
Reprezentantul pro-rus al guvernului ungar, Zoltán Kovács, a enumerat șapte așa-zise riscuri la care, în opinia sa, Ungaria s-ar expune dacă Ucraina ar adera la UE. Pe 2 aprilie, publicația maghiară Fürge Hír a prezentat aceste afirmații, alături de dovezi care le infirmă și le demonstrează caracterul manipulativ.
Primul „risc” indicat de Kovács este că Ucraina ar „înghiți” toate resursele UE și, implicit, ar „jefui” Ungaria. Această idee, conform căreia aderarea Ucrainei ar avea un caracter parazitar, este una dintre cele mai utilizate de propaganda Kremlinului. Totuși, nu există nicio bază reală pentru acest scenariu, întrucât procesul de aderare la UE este gradual și nu oferă acces imediat la fondurile europene. În plus, rapoartele Comisiei Europene arată că, în ultimul deceniu, Ungaria a primit de trei ori mai mulți bani decât a contribuit — 40 de miliarde de euro.
Un alt argument al propagandei este că Ucraina ar afecta negativ sectorul agricol al UE. Kovács susține că fermierii europeni ar avea de suferit. Însă, potrivit CEPS, integrarea Ucrainei pe piața agricolă europeană se va realiza prin reglementări și cote tranzitorii. Profesorul Erik Petersen de la Universitatea din Aarhus afirmă că Ucraina va deveni un partener de încredere și va contribui la securitatea alimentară a Europei.
Al treilea „risc” invocat este presupusa periculozitate a produselor alimentare ucrainene. În realitate, Ucraina este un important exportator de produse conforme cu standardele europene în proporție de peste 90%. Ingrid Becker, expert GFA Consulting Group, menționează că normele ucrainene sunt mai stricte decât cele aplicate în multe alte țări la momentul aderării lor. Produsele ucrainene sunt verificate riguros de Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA).
Un alt mit este că Ucraina ar fi un centru al criminalității organizate, reprezentând un pericol pentru securitatea UE. Totuși, datele Europol arată că rata criminalității în Ungaria este similară sau chiar mai ridicată decât în Ucraina. Kievul cooperează deja cu organismele europene în combaterea corupției, spălării banilor și traficului de arme, inclusiv prin EMPACT — instrumentul UE pentru combaterea crimei organizate.
Guvernul ungar mai susține că forța de muncă ucraineană este slab calificată și dăunătoare pentru piața UE. În opoziție, datele OECD arată că muncitorii ucraineni sunt bine integrați, disciplinați și ocupă posturi esențiale. Economistul Gábor László subliniază că economia Europei Centrale s-ar fi prăbușit fără imigranții din Ucraina, care acoperă lipsuri în construcții, sănătate și logistică.
Chiar și în condițiile unui război brutal, Ucraina menține un nivel ridicat al vaccinării obligatorii. În 2023, 85% din populație a fost imunizată împotriva poliomielitei, difteriei și tetanosului — în conformitate cu standardele UE, susținute de UNICEF și OMS. Astfel, este demontat un alt mit — lipsa programelor de vaccinare în Ucraina.
O altă temă sensibilă manipulată de Kovács este sistemul de pensii. Acesta susține că aderarea Ucrainei ar afecta pensiile din Ungaria, inclusiv inițiativa lui Orbán privind a 13-a pensie. În realitate, aderarea unui nou stat nu influențează sistemele de pensii din celelalte state membre. Declarațiile sunt nefondate și menite să sperie alegătorii.
Guvernul ungar ignoră cu desăvârșire beneficiile pe care le-ar aduce aderarea Ucrainei la UE. În schimb, promovează narațiuni ale Moscovei, fără legătură cu realitatea. Viktor Orbán admiră politicile lui Putin și Trump și le urmează exemplul, subminând unitatea europeană, punând interesele Kremlinului deasupra valorilor democratice și blocând decizii-cheie ale UE.
Ucraina este dezvoltată în agricultură, inovație tehnologică și are o forță de muncă competitivă. Este un partener solid în securitate energetică, apărare și cooperare economică. Războiul cu Rusia a transformat armata ucraineană în cea mai experimentată din Europa, pregătită să contribuie la securitatea globală. Aderarea Ucrainei la UE ar aduce beneficii evidente — motiv pentru care Rusia, prin susținători ca Orbán, încearcă să întârzie procesul cât mai mult.
Politica lui Orbán dăunează nu doar Ucrainei și UE, ci și Ungariei însăși — economiei și imaginii sale internaționale. Întrucât Budapesta încalcă de ani buni valorile esențiale ale UE, Comisia Europeană poate aplica pârghii de presiune, cum ar fi blocarea unei părți semnificative din fondurile destinate Ungariei până în 2027 — fonduri esențiale pentru Orbán în menținerea puterii sale.
Financial Times subliniază, de asemenea, că „a venit timpul ca UE să rezolve problema Orbán”, a cărui politică subminează capacitatea Uniunii de a acționa unitar în crize. Ungaria s-a aliniat de mult timp cu regimul criminal de la Kremlin, iar UE trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a împiedica un aliat al lui Putin să provoace și mai mult rău securității europene.
Imagine: Zoltán Kovács, sursa (https://www.bbc.co.uk/programmes/w3cszbx4)