Guyana a cerut marți Curții Internaționale de Justiție să emită o decizie de urgență care să oprească referendumul planificat de Venezuela privind exploatarea zăcămintelor de petrol aflate pe teritoriul guyanez revendicat de guvernul de la Caracas, relatează Reuters, citat de HotNews.
Cazul se referă la regiunea Esequiba aflată în vestul Guyanei și care se întinde pe o suprafață de peste 160.000 de kilometri pătrați. Regiunea este controlată și administrată de Guyana, dar revendicată de Venezuela încă de când vecina sa mai mică a obținut independența în 1966.
Statutul teritoriului intră sub incidența Acordului de la Geneva, semnat de Marea Britanie, Venezuela și Guiana Britanică, numele Guyanei cât timp a fost o colonie a Londrei, în 1966.
Tratatul internațional semnat atunci stipulează că părțile convin să ajungă la o soluție „pașnică și satisfăcătoare” asupra disputei și că, în cazul în care acest lucru nu se întâmplă, problema va fi deferită unui „organism internațional adecvat” sau, în cazul și o astfel de mediere eșuează, secretarului-general al ONU.
Însă secretarul general al ONU și-a declinat competența în acest dosar, afirmând că el ar trebui să fie judecat de Curtea Internațională de Justiție. Venezuela și-a reafirmat pretențiile asupra teritoriului după ce la granița maritimă dintre cele două țări, în largul coastei regiunii Esequiba, au fost descoperite zăcăminte importante de petrol.
Venezuela pare să ignore o soluționare a disputei cu Guyana de către justiția internațională
În decembrie 2020 Curtea Internațională de Justiție a acceptat cazul înaintat de Guyana privind rezolvarea disputei și a dat guvernului venezuelean termen până în martie 2023 să își prezinte propria soluție privind teritoriul disputat.
Pronunțarea unei decizii pe fondul dosarului ar putea dura ani de zile în condițiile în care guvernul președintelui Nicolas Maduro a anunțat că va organiza un referendum în care să întrebe venezuelenii dacă ar trebui începute exploatările în Esequiba.
Referendumul este programat să aibă loc luna viitoare, pe 3 decembrie, cu puțin peste o lună înainte ca Venezuela să organizeze alegeri prezidențiale. Acestea vor avea loc în data de 10 ianuarie a anului viitor. Unii analiști politici notează că mutarea guvernului lui Maduro privind referendumul este menită să crească susținerea pentru acesta înaintea alegerilor.
Însă anunțul privind referendumul a stârnit alarmă în Guyana, care afirmă că mutarea este menită să îi înalce integritatea teritorială.
„Ea urmărește să creeze un nou stat venezuelean care intenționează să anexeze și încorporeze în teritoriul său întreaga regiune Esequiba, peste două tremi din teritoriul național [al Guyanei] și să acorde cetățenia venezueleană populației sale”, afirmă Carl Greenidge, fostul ministru de externe al Guyanei între 2015 și 2019.
Guyana a anunțat chiar luna trecută o nouă descoperire de zăcăminte importante de petrol în zonele sale offshore.