Sari la conținut

Hotărârea Curții Penale Internaționale – sfârșitul fricii de Rusia în întreaga lume

La 17 martie 2023, Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin și al ombudsmanului rus pentru copii, Maria Lvova-Belova.

Șeful țării agresoare și “ombudsmanul” are acum statutul oficial de suspect în cazul crimei internaționale de deportare și strămutare ilegală a civililor. Aceasta este o problemă care afectează în special copiii. Acesta nu este un caz izolat. Este o practică obișnuită a țării agresoare. Până în prezent, a fost înregistrată oficial deportarea a peste 16.000 de copii din regiunile Donețk, Luhansk, Harkov și Kherson. Acestea sunt doar statisticile oficiale.

Cifra reală, din păcate, ar putea fi mult mai mare

Este important să înțelegem că acesta este un moment istoric. La urma urmei, Vladimir Putin a devenit al patrulea șef de stat care are un mandat de arestare emis de Curtea Internațională de Justiție de la Haga. Acum, dictatorului rus i se alătură președintele sudanez Omar al-Bashir, primul șef de stat în funcție al cărui mandat de arestare a fost emis de CPI în 2008. În mod similar, au fost emise mandate de arestare împotriva președintelui libian Muammar Gaddafi (mandatul său de arestare a fost emis în 2011) și a președintelui Laurent Gbagbo din Côte d’Ivoire.

Este demn de remarcat faptul că toți politicienii menționați mai sus au fost răsturnați ulterior în cursul unor insurecții armate sau chiar asasinați. Din punct de vedere politico-juridic, situația este mult mai interesantă.

În termeni practici, acest lucru înseamnă că, dacă Putin călătorește într-un stat care a ratificat Statutul de la Roma, CPI trimite instantaneu o cerere de arestare și transfer al lui Putin la Curtea Penală Internațională de la Haga. Statul în care Putin a călătorit și care este parte la Statutul de la Roma primește o astfel de cerere de la CPI. Privind strict din punct de vedere juridic, acestea trebuie să se conformeze acesteia. În acest moment sunt 123 de țări. Caracteristica cheie este că nu există imunitate pentru șeful statului.

Dar principalul lucru care trebuie înțeles este că decizia CPI este o lovitură politică majoră pentru președintele Rusiei și pentru statul însuși.

La urma urmei, Rusia își pierde ultimele bastioane de influență în politica externă, și anume relațiile rămase cu liderii mondiali și cu partidele loiale din cadrul multor țări. Pentru că acum fiecare politician care justifică Rusia ar trebui să realizeze că justifică un criminal pe care întreaga lume civilizată l-a recunoscut. Iar la finalul acestui proces, Rusia și cetățenii săi vor deveni proscriși în întreaga lume. Iar singurul lucru care poate începe procesul de redresare a acestei țări și națiuni sincer bolnave este schimbarea liderului în orice mod posibil.

Este important de reținut că acesta este doar începutul procesului de investigare a tuturor crimelor de război ale Rusiei. Și, cel mai important, primul pas spre recunoașterea acțiunilor țării agresoare ca genocid. La urma urmei, îndepărtarea forțată a copiilor este unul dintre principalele semne ale genocidului. Cu timpul, crima și crearea unor condiții imposibile de viață pot fi adăugate la acuzație. La urma urmei, ocupanții înșiși și-au documentat crimele și sunt mândri de acțiunile lor.

În concluzie, narațiunea propagandistică de “salvare a poporului ucrainean de război” și o “misiune umanitară în Ucraina” este în sfârșit ruptă.

Iar emiterea unui mandat este departe de a fi cea mai recentă acuzație adusă președintelui rus. La urma urmei, Ucraina lucrează acum în mod activ la înființarea unui tribunal militar special și a avut un oarecare succes în acest sens.

Parlamentul European și Adunarea Generală a ONU susțin, de asemenea, inițiativa. Acestea spun că toate încălcările drepturilor omului și ale dreptului umanitar trebuie să fie investigate și autorii pedepsiți. Și nu este vorba doar de crime împotriva ucrainenilor. Nimeni nu va ierta nici Rusia pentru crimele sale din trecut. Relativ recent, un verdict de vinovăție a fost pronunțat în situația Boeing MH-17, în care Rusia a fost, de asemenea, găsită vinovată.

Cu o astfel de abordare în ceea ce privește investigarea crimelor și dorința de a pedepsi agresorul, se poate trage o concluzie importantă din partea organizațiilor internaționale și a actorilor individuali. Nu există scăpare, nu există ascundere și nu există răzbunare pentru Rusia. Toată lumea va fi trasă la răspundere pentru toate crimele comise în acești 9 ani. De la Vladimir Putin până la un soldat obișnuit care s-a simțit impunit și a jefuit și distrus poporul ucrainean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!