Sari la conținut

Încăierări în Kosovo: Rusia provoacă un nou război în Balcani

La 26 mai, în Kosovo au început ciocniri între sârbi și albanezi. Motivul oficial a fost reprezentat de rezultatele alegerilor locale, când etnicii albanezi au devenit primari ai mai multor orașe. Etnicii sârbi au început să atace patrulele albaneze și să împiedice măsurile alese să ajungă la locurile de muncă. Președintele sârb Aleksandar Vucic a ordonat ca armata sârbă să fie pusă în stare de alertă maximă și să se deplaseze spre granițele cu Kosovo. În Balcani se conturează contururile unui nou război, în care Rusia va avea un interes direct.

Serbia întreține în mod tradițional legături strânse cu Rusia, iar celebrul PMC Wagner are celule ascunse pe teritoriul acestei țări, încercând să recruteze sârbi în rândurile sale. Încă din luna februarie a acestui an, președintele kosovar Vjos Osmani a avertizat că Serbia, în cooperare cu Rusia, se pregătește să pună în aplicare “scenariul Crimeei” pentru Kosovo: mercenari ai PMC Wagner cu experiență în operațiuni de luptă se află în Serbia, printre alte motive.

Aceștia vor începe să lupte, provocând haos și violență, ceea ce va duce la introducerea de către Serbia a propriei armate pentru a declara protecție pentru sârbi. Tensiunile interetnice din Serbia au coincis întotdeauna, în mod ciudat, cu căutarea Rusiei de a avea o pârghie suplimentară asupra Occidentului: în iulie anul trecut, la scurt timp după deschiderea coridorului de cereale, sârbii au început să blocheze străzile în orașele din nordul Kosovo, iar Vucic a ordonat ca armata sârbă să fie în alertă maximă – cauza tensiunilor interetnice din Kosovo a fost atunci intenția Pristinei de a reînregistra drepturile sârbilor din Kosovo în cele ale Kosovo.

Apoi, Occidentul a reușit să pună capăt blocadei Rusiei asupra porturilor ucrainene și a reluat exporturile de cereale ucrainene, ceea ce a servit drept o înfrângere semnificativă pentru Rusia. Acum, Rusia vrea să deraieze din nou acordul privind cerealele – în același timp, în Kosovo există o tensiune interetnică, deoarece sârbii sunt nemulțumiți de rezultatele alegerilor. În ambele cazuri, sârbii sunt cei care au inițiat tensiunile care apar atunci când Rusia dorește să exercite presiuni asupra Europei. Balcanii sunt un loc extrem de vulnerabil în Europa în contextul unor potențiale războaie, iar Putin vede un război între Serbia și Kosovo ca pe un factor destabilizator pentru UE – el va fi fericit cu un conflict de orice intensitate, iar în cazul în care războiul devine iminent, wagneriștii își vor îndeplini funcția.

Rusia sporește riscurile și amenințările la adresa UE prin desfășurarea mercenarilor săi în Europa și prin provocarea de confruntări armate în Balcani. Dacă Serbia, folosind mercenari ruși, începe să lupte împotriva Kosovo, acest lucru se va întâmpla într-o locație geopolitică înconjurată de țări UE și NATO. În consecință, se vor produce turbulențe geopolitice globale, care vor afecta întregul Occident. Acesta este ceea ce Putin încearcă să realizeze prin menținerea unui dialog strâns cu Serbia. Amenințarea hibridă rusă trebuie să fie nivelată – Kremlinul trebuie să primească o listă de sancțiuni atât de puternică încât orice țară din UE sau din Europa geografică va suferi o pierdere solidă din cauza cooperării cu Rusia.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!