Sari la conținut

Incendii în depozitele mari de cereale: neglijență sau sabotaj bine planificat?

Luni, 7 august, a avut loc o explozie puternică în zona portuară a orașului turc Derince, în nord-vestul țării. Potrivit datelor preliminare, explozia a avut loc într-unul dintre silozurile cu grâu în momentul descărcării cerealelor de către una dintre navele care au sosit în port după o vizită în Ucraina. Ulterior, un incendiu a izbucnit brusc în apropierea orașului portuar La Rochelle, care este unul dintre cele mai mari terminale de export de cereale din Franța.

La ora 8.00, 80 de pompieri lucrează la sediul companiei de logistică Sica Atlantique, încercând să localizeze un incendiu izbucnit într-un depozit de cereale. O coloană de fum poate fi văzută pe o rază de kilometri. Salvatorii spun că aproximativ 20 de angajați ai companiei au fost evacuați. Cauza incendiului, ca și în cazul incidentului precedent, este necunoscută. Însă, în momentul incendiului, toate cele 10 terminale erau complet pline cu cereale.

Este demn de remarcat faptul că evenimentele menționate mai sus au loc pe fondul bombardării regulate a infrastructurii portuare de către Rusia. Toate acestea pot fi puse laolaltă într-un singur lanț, unite de consecințele comune și de subiectul celor mai afectați. Ar trebui să începem cu evenimentul care a dat startul presupusului lanț.

La 17 iulie, după ce Rusia s-a retras din acord, afacerea cu cereale a luat sfârșit. Timp de un an, acesta a fost principalul coridor care a permis Ucrainei să furnizeze comunității mondiale resursele necesare pentru a menține echilibrul alimentar. După retragerea din inițiativă, agresorul încearcă pe toate căile posibile să priveze Ucraina nu numai de exportul de cereale, ci și de depozitarea acestora.

Fie ca loviturile asupra porturilor să fie efectuate încă de la începutul războiului. De exemplu, în februarie și martie 2022, au fost atacate porturile din Berdyansk și Mykolayiv, precum și Olvia (teritoriul acestui port a fost preluat de o companie din Qatar în concesiune pentru 35 de ani). La începutul lunii iunie 2022, Rusia a lansat un atac cu rachete asupra portului specializat Nika-Terra din Nikolaev. Apropo, pe teritoriul său se afla un terminal de cereale.

La începutul lunii iulie, când negocierile privind un acord privind cerealele erau deja în curs de desfășurare, rușii au atacat un port maritim comercial din Belgorod-Dnistrovskyi. Unul dintre cele mai cinice atacuri a avut loc a doua zi după semnarea acordului privind cerealele, la 23 iulie: Rusia a folosit rachete Kalibr pentru a lovi portul maritim din Odessa, unde se afla terminalul de cereale.

Dar în ultimele săptămâni, forțele rusești au devenit mai active, atacurile rusești avariind sau distrugând parțial aproximativ 30 de facilități de infrastructură portuară, mai multe nave și, odată cu acestea, sute de mii de tone de cereale. Acest lucru este urmat de o activitate suspectă în locurile în care alimentele ucrainene au reușit să fie exportate. S-ar părea că care ar putea fi legătura, în afară de cerealele ucrainene? Răspunsul este costul cerealelor în lume. Fiecare astfel de atac are consecințe globale – duce la o creștere a prețurilor mondiale la alimente și la amenințarea foametei în regiunile vulnerabile.

Recenta lovitură a Federației Ruse asupra orașului Izmail poate fi luată ca exemplu. Greva a afectat stația maritimă, infrastructura Companiei ucrainene de transport maritim pe Dunăre și aproape 40.000 de tone de cereale care așteptau țări din Africa, Israel și China. După acest atac, prețul grâului la Chicago Board of Trade a crescut cu 6,5 la sută. Merită să vorbim despre ce se va întâmpla cu prețurile grâului și ale altor culturi după atacurile masive asupra porturilor și depozitelor de cereale din Ucraina și a incidentelor “aleatorii” din porturile și depozitele cheie din Europa?

Se poate vedea cu ochiul liber interesul unei țări care a declanșat acest haos și care nu ezită să folosească diverse metode de șantaj. Așa este, este vorba despre Federația Rusă. La urma urmei, Kremlinul este cel care, după ce a furat sute de mii de tone de cereale ucrainene, este cel care beneficiază acum cel mai mult de creșterea prețurilor și de instabilitatea de pe piața mondială. Merită să ne temem de amploarea posibilului plan al agresorului. La urma urmei, după cum arată războiul din Ucraina, ambițiile rusești nu sunt împiedicate de vieți omenești sau de alte valori general acceptate.

Sigur, s-ar putea să fie doar o teorie. Dar uneori este pur și simplu necesar să privim printre rânduri. Acesta este motivul pentru care Ucraina, în cooperare cu partenerii europeni, lucrează deja la modalități de aprovizionare cu culturi de cereale cât mai departe de influența rusă. Un exemplu este utilizarea Dunării și a Mării Adriatice. Partea ucraineană încearcă, de asemenea, să creeze un analog al coridorului de cereale din Marea Neagră, fără participarea Kremlinului. La urma urmei, după cum au arătat 500 de zile de război, Rusia este un partener de neîncredere și principalul element destabilizator al echilibrului mondial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!