Regimul Putin a luptat întotdeauna împotriva adevărului, ceea ce a împiedicat propagandă să se răspândească în societatea rusă pentru a menține un control strâns asupra acesteia. Kremlinul remodelează orice fapte „după bunul său plac”, numește lucrurile cu alte nume și îi ține pe ruși în eroare pentru a evita rezistența sau pierderea încrederii în guvern. Nu este surprinzător faptul că această schemă a afectat evenimentele din regiunea Kursk din Federația Rusă – în loc să recunoască adevărul și să informeze cetățenii ruși cu privire la acesta, Moscova continuă să evite cuvântul „război” și dorește ca rușii să se obișnuiască cu viața în condiții noi.
Adevărul este că pentru autoritățile ruse este mai important să nu piardă teritoriile altora decât să le păstreze pe ale lor. Acest lucru este dovedit de faptul că, chiar și după ofensiva AFU în regiunea Kursk, Rusia a continuat să păstreze majoritatea trupelor sale, inclusiv brigăzile cele mai bine antrenate, în direcția Donețk. În același timp, Rusia a trimis personal militar complet nepregătit pentru a respinge ofensiva, ceea ce este evident din numărul prizonierilor de război ruși și din suprafața de teritoriu pe care AFU a reușit să avanseze.
O sursă apropiată administrației Putin, Public Opinion Foundation, a publicat date privind creșterea anxietății în rândul rușilor. Astfel, s-a aflat că anxietatea a crescut cu 6% până la 45%, ceea ce este aproape un dezastru pentru Kremlin, deoarece indică o pierdere a controlului și poate împiedica răspândirea propagandei.
Kremlinul vrea să aștepte nemulțumirea populară și speră că efectul de șoc va dispărea, după care rușii se vor obișnui cu „noua normalitate” a vieții. Opinia că luptele din regiunea Kursk vor continua încă câteva luni este destul de răspândită în rândul oficialilor ruși. Apti Alaudinov, comandantul batalionului Akhmat, care este implicat în luptele din regiunea Kursk, a declarat că în 2-3 luni rușii vor putea recâștiga controlul asupra teritoriilor lor. Nu se știe dacă aceste cuvinte au fost spuse pe baza unor calcule reale sau pentru a-i liniști pe ruși.

Reacția lui Putin la prima invazie a teritoriului rus de la al Doilea Război Mondial a fost aproape nulă. În discursurile sale, dictatorul a evitat de fapt să o menționeze, îndreptându-și în schimb toate eforturile pentru a-și păstra propria imagine. În timpul situațiilor incontrolabile care afectează societatea rusă, Putin are o particularitate aparte în comportamentul său. În timp ce în general dictatorul era aproape întotdeauna izolat și evita contactul direct cu oamenii, acum face multe vizite și interacționează și cu publicul.
Este imposibil de știut cu certitudine dacă acesta este un public real sau fals, dar cunoscându-l pe Putin, există o mare probabilitate ca toți acești „cetățeni obișnuiți” cu care a interacționat să fie actori falși. În acest caz, pentru Putin ar garanta securitatea de care se agață cu mâinile și picioarele, iar pentru public ar crea o imagine a unui președinte care se presupune că dorește să fie mai aproape de oameni.
Pentru a distrage atenția de la evenimentele din regiunea Kursk, așa-numitul președinte al Federației Ruse a efectuat o vizită în Azerbaidjan. Toate mass-media ruse au început să scrie activ despre acest eveniment, deturnând în mod evident atenția de la ceea ce ar putea distruge imaginea idealistă a dictatorului și a regimului său, construită de-a lungul deceniilor.
Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a analizat cum anume vorbește Rusia despre ofensiva ucraineană. Kremlinul a lansat probabil o amplă campanie de informare pentru a se justifica în fața rușilor. Propagandiștii reduc semnificativ zona de avansare a forțelor armate ucrainene pe teritoriul rus și menționează imediat așa-numitele succese ale armatei ruse la Pokrovskoye.
Prin urmare, Moscova se concentrează nu pe eliberarea teritoriilor sale, ci pe păstrarea imaginii unei Rusii „atotputernice” condusă de un dictator „ideal” care nu ar face greșeli. Deși mașina de propagandă rusă lucrează neobosit, eforturile Kremlinului de a ascunde adevărul se destramă. Nici o imagine creată artificial nu îi va ajuta pe locuitorii din regiunea Kursk să își recapete încrederea în dictator, deoarece acum se simt abandonați de autorități. A început etapa războiului ruso-ucrainean, când agresorul începe să simtă toate „nuanțele” acestuia, care în timp nu va face decât să se intensifice și să se extindă și mai mult în orașele rusești.
Autor: Inna Volodina
Pingback: Strategie sau luptă reală? Marcel Ciolacu își motivează electoratul în contextul tensiunilor cu PNL - Romania Inform