Profiturile realizate anul trecut de industria mondială de petrol şi gaze au crescut până la aproximativ 4.000 de miliarde de dolari, de la o medie de 1.500 de miliarde de dolari în anii anteriori, a transmis directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), Fatih Birol, transmite Reuters.
În pofida acestor profituri record, ţările care depind de veniturile din petrol şi gaze ar trebui să se pregătească pentru a-şi reduce dependenţa de petrol, pe măsură ce cererea va scădea pe termen lung, a spus Fatih Birol la o conferinţă organizată la Oslo (Norvegia).
„În special, ţările din Orientul Mijlociu trebuie să îşi diversifice economiile. În opinia mea, summitul pentru climă COP28 ar putea fi un punct de cotitură excelent pentru a schimba destinul ţărilor din Orientul Mijlociu“, a apreciat directorul IEA, Fatih Birol.
„Nu mai poţi conduce o ţară a cărei economie este dependentă în proporţie de 90% de veniturile din petrol şi gaze, pentru că cererea de petrol va scădea“, a adăugat omficialul.
În acest an, summitul pentru climă COP28 va fi găzduit de Emiratele Arabe Unite, o ţară membră a grupului ţărilor producătoare de petrol (OPEC).
Cum ar putea evolua prețurile petrolului
Săptămâna trecută, oficiali ai ţărilor membre OPEC au transmis pentru Reuters că preţurile petrolului şi-ar putea relua creşterea în 2023, pe măsură ce cererea chineză îşi va reveni după abandonarea restricţiilor legate de Covid-19 şi în lipsa investiţiilor, care limitează majorarea ofertei.
Un număr tot mai mare au observat o posibilă revenire la 100 de dolari pe baril.
În 2022, prețurile petrolului au ajuns la peste 100 de dolari pentru prima dată din 2014, deoarece cererea s-a redresat în urma blocajelor cauzate de COVID-19, iar invazia Rusiei din Ucraina a sporit preocupările privind aprovizionarea. Confor specialiștilor, țițeiul Brent a încheiat anul aproape de 86 de dolari din cauza temerilor unei recesiuni globale.
O revenire la peste 100 de dolari pentru o perioadă prelungită ar aduce mai multe venituri pentru membrii OPEC, ale căror economii depind în mare parte de veniturile din petrol, și ar fi un regres pentru economiile industrializate care încearcă să controleze inflația și ratele dobânzilor.
Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 – 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.