Sari la conținut

Inițiativa de pace a Rusiei este un indicator de succes pentru Ucraina și partenerii săi.

În ultima lună, Federația Rusă a încercat în mod regulat să imite interesul său pentru reluarea procesului de negociere cu Ucraina. Primul semnal a fost declarația ministrului adjunct de externe rus Mihail Galuzin, care a enumerat cel puțin șase condiții pentru a pune capăt războiului cu Ucraina. Acest “manifest” a dat glas pozițiilor Kremlinului care au fost construite la începutul conflictului militar. Principala cerință este renunțarea la rezistență. Pe lângă refuz, pentru a se “rezolva”, Ucraina trebuie să refuze livrările de arme occidentale și alte prostii similare din partea unui regim totalitar, recunoscând în mod izbitor “noile realități teritoriale”.

Al doilea și ultimul semnal de până acum a fost un interviu cu Dmitri Peskov, secretarul de presă al dictatorului. Acesta a declarat că Vladimir Putin ar fi dispus să discute opțiunile pentru atingerea obiectivelor Rusiei prin alte mijloace decât o “operațiune militară specială” în Ucraina. El a spus acest lucru într-un interviu acordat în cadrul emisiunii “Moscova. Kremlin”. Putin”. De asemenea, s-a menționat că Moscova ar fi fost gata să negocieze și să rezolve conflictul pe cale diplomatică încă de la începutul războiului din Ucraina. Dar realitatea propagandei occidentale nu a lăsat Rusiei altă cale.

În interviu a fost exprimat și un nou obiectiv al operațiunii militare speciale, dintre care sunt deja mai mult de douăzeci într-un an. Scopul actual este de a securiza teritoriile rusești de bombardamente și operațiuni în zonele de frontieră, cum ar fi cea desfășurată recent de luptătorii Corpului Voluntarilor Ruși și ai Legiunii Libertății din Rusia.

Având în vedere că toate acestea au avut loc în ultima lună, se poate trage o concluzie crucială: Federația Rusă este obligată să caute opțiuni pentru a-și minimiza pierderile din acest război, a cărui înfrângere se apropie cu fiecare zi care trece. Dar diplomația rusă este pe cât de stupidă, pe atât de inutilă. După un an de război și înfrângeri pe toate fronturile, țara agresoare încearcă să dicteze condițiile sale statului independent. Cerințele se vor schimba cu fiecare săptămână care trece. Dar o astfel de incertitudine nu va arăta decât cât de mult a pierdut dictatorul controlul și cât de mult crede că poate păstra teritoriile ocupate temporar.

Un indicator suplimentar al lipsei de viziune a lui Vladimir Putin și a aparatului său este reprezentat de încercările de a organiza procesul de negociere fără participarea părții ucrainene. Acest lucru este cel puțin inutil, deoarece partenerii ucraineni au înțeles pe parcursul acestui an că Ucraina este un partener de încredere și că, cel puțin, formulează cereri rezonabile, ceea ce este vital în negocierile cu o țară precum Rusia.

Iar prima cerință a Ucrainei este absența bombardamentelor asupra infrastructurii civile și retragerea trupelor Federației Ruse de pe propriile teritorii. Dacă agresorul nu se mulțumește cu acest lucru, atunci este necesar să se pregătească pentru negocieri cu mișcarea de eliberare anti-regim, care ia amploare, arătând cât de neajutorată este cu adevărat Rusia.

Pentru a rezuma încercările rusești, este important să înțelegem că Ucraina este pregătită și dornică de pace încă de la începutul războiului și este dispusă să vorbească de pace. Dar partea ucraineană nu este interesată de un răgaz pentru agresor și nici de un schimb de teritorii. Kievul, la fel ca întreaga lume modernă, are nevoie de un precedent eficient care să ajute la reconstruirea arhitecturii de securitate globală. Iar baza acestui precedent ar trebui să fie “formula de pace” ucraineană, care a fost prezentată de Volodymyr Zelensky.

Iar în viitorul apropiat va fi prezentată pentru a fi luată în considerare la Summitul pentru pace, ceea ce va pune capăt oricăror încercări ale Kremlinului de a-și impune cererile fantastice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!