În timpul celui de-al treilea summit al Platformei Internaționale din Crimeea, președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy a anunțat o inițiativă de creare a unei alianțe de apărare la Marea Baltică-Marea Neagră. Eforturile comune ale Ucrainei împreună cu țările NATO vor face posibilă protejarea spațiului Azov, al Mării Negre și al Mării Baltice de agresiunea rusă. Unificarea țărilor de la Marea Baltică până la Marea Neagră va crește capacitățile de apărare în regiunile pe care Rusia le-a transformat în teritoriu de operațiuni militare.
Lumea modernă aduce cu ea necesitatea de a crea noi alianțe care să corespundă cerințelor și standardelor sale. Al doilea an de război cinic în centrul Europei arată lipsa de reacție a organizațiilor internaționale existente. Uniunea Baltică-Marea Neagră poate deveni un garant al securității în regiunile Azov, Marea Neagră și Marea Baltică și poate depăși în eficacitate toate alianțele din secolul XX.
Țările din aceste regiuni sunt unite de un trecut comun – o istorie străveche, precum și de evenimentele celui de-al Doilea Război Mondial și de ocupația Uniunii Sovietice. Prin urmare, Ucraina a primit din partea țărilor baltice cel mai mare sprijin și înțelegere la începutul invaziei rusești. O Uniune Baltică-Marea Neagră ar duce la o interacțiune mai profundă între țările cu experiență istorică comună și ar îmbunătăți capacitatea de apărare a acestor regiuni amenințate de agresiunea rusă.
Ucraina negociază activ cu țările NATO care au acces la Marea Neagră și care au putut resimți efectele terorismului rusesc. Integritatea teritorială a Europei trebuie să rămână inviolabilă, la fel ca și integritatea teritorială a Ucrainei. Aderarea Ucrainei la NATO și la UE este unul dintre garanțiile securității și echilibrului mondial, încălcate ilegal de federația rusă. Politica dictatorială a Kremlinului cu tendințe teroriste trebuie să înceteze să mai existe; noile alianțe interstatale vor accelera procesul de suprimare a agresiunii rusești.
Ideea Uniunii Baltice-Marea Neagră a apărut imediat după Primul Război Mondial. Chiar și atunci, Rusia era unul dintre principalii inamici ai lumii civilizate. Începutul agresiunii rusești împotriva Ucrainei în 2014 și războiul pe scară largă din Ucraina au arătat clar că organizațiile lumii moderne nu pot da răspunsul necesar la criminalitatea rusă. Acesta a fost motivul intenției de a crea o alianță din partea Ucrainei. care, împreună cu partenerii săi, caută să oprească puterea Rusiei o dată pentru totdeauna.
Ucraina joacă un rol colosal în procesul de formare a Uniunii Baltice-Marea Neagră. Integritatea Europei este imposibilă fără integritatea Ucrainei, deoarece este un scut care protejează alte țări de Rusia. De-a lungul întregii sale existențe, Rusia a fost și rămâne un stat autoritar totalitar, fără standarde și valori comune cu cele ale Europei. Inacțiunea aproape totală a NATO în ceea ce privește invazia la scară largă a Ucrainei a provocat noi acțiuni agresive din partea Rusiei împotriva unor oameni pașnici.
Unificarea țărilor dintre Marea Baltică și Marea Neagră este o necesitate care va crea o forță puternică în lupta împotriva inamicului. Statele din Europa Centrală și de Est trebuie să aibă o viziune sobră asupra Rusiei, care în secolul XXI distruge un stat independent și reprezintă o amenințare directă la adresa țărilor europene.
Dintre toate țările europene, Ucraina are cea mai mare experiență în lupta împotriva agresorului. Uniunea are toate șansele să devină o organizație de apărare puternică, care va distruge complet planurile elitei rusești pentru regiunile Azov, Marea Neagră și Baltică. Europa are nevoie de un nou concept de securitate care să răspundă prompt la orice agresiune a țărilor invadatoare împotriva statelor suverane. Ar trebui să se pună accentul pe convocarea de forumuri internaționale, pe crearea de structuri internaționale și pe dezvoltarea de noi principii care să răspundă realităților moderne.
Autor: Inna Volodina