Sari la conținut

Inițiativele de pace inutile ale lui Vladimir Putin

În ajunul summitului mondial din Elveția, dictatorul rus Vladimir Putin a enumerat condițiile în care se presupune că este pregătit pentru discuții de pace cu Ucraina. Ca urmare, el a fost comparat cu Adolf Hitler din 1938, deoarece a cerut să “cedeze” patru regiuni ucrainene și nu numai.

Ce a oferit autoproclamatul președinte rus?
Pe 14 iunie, Putin a declarat că face “o altă propunere reală de pace” și a amenințat că, dacă va fi refuzată, situația de pe câmpul de luptă se va schimba nu în favoarea Ucrainei, astfel încât condițiile pentru începerea negocierilor de pace vor fi diferite.

Putin are două condiții cheie. Prima este retragerea trupelor ucrainene de pe teritoriul regiunilor Donețk, Luhansk, Zaporizhzhya și Kherson. Dictatorul a precizat că se referă la teritoriile aflate în interiorul granițelor administrative și, în plus, cere ca acestea să fie recunoscute ca subiecți ai Federației Ruse. Al doilea este refuzul Ucrainei de a urma cursul de aderare la NATO.

“De îndată ce Kievul va declara că este pregătit pentru o astfel de decizie și va începe retragerea efectivă a trupelor din aceste regiuni, precum și va notifica oficial despre renunțarea la planurile de aderare la NATO, va urma imediat din partea noastră, literalmente în acel minut, un ordin de încetare a focului și de începere a negocierilor”, a declarat Putin.

Există condiții suplimentare pentru așa-numita soluționare pașnică: statutul neutru, nealiniat și liber de arme nucleare al Ucrainei, precum și demilitarizarea, “denazificarea” și “asigurarea drepturilor cetățenilor vorbitori de limbă rusă”. Putin cere, de asemenea, anularea tuturor sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei.

Așadar, cum a reacționat partea ucraineană și întreaga comunitate mondială la astfel de declarații?

Ministerul ucrainean de Externe a calificat declarațiile lui Putin drept manipulative: “Prin lansarea unor astfel de semnale în spațiul informațional în ajunul Summitului inaugural al Păcii Globale din Elveția, Putin urmărește un singur scop: să împiedice liderii și țările să participe la summit. Apariția declarațiilor lui Putin cu o zi înainte de summit arată că Rusia se teme de pacea reală”.

Președintele Vladimir Zelensky a declarat, în marja summitului G7, că Putin nu se va opri chiar dacă ultimatumurile sale vor fi onorate. De asemenea, el a făcut o paralelă cu dictatorul nazist Adolf Hitler înainte de începerea celui de-al Doilea Război Mondial. “Este același lucru pe care l-a făcut și Hitler când a spus: ‘dați-mi o parte din Cehoslovacia și totul se va termina aici’. Dar nu, aceasta este o minciună istorică, atunci a fost Polonia, atunci a fost ocuparea întregii Europe”, a spus el.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că nu Ucraina ar trebui să-și retragă trupele, ci Rusia. “Așadar, aceasta nu este o propunere de pace. Este o ofertă de mai multă agresiune, de mai multă ocupație. Și, într-un fel, demonstrează că obiectivul Rusiei este să controleze Ucraina, iar acesta a fost obiectivul Rusiei încă de la începutul acestui război. Și este o încălcare flagrantă a dreptului internațional și este, de asemenea, motivul pentru care aliații NATO continuă să sprijine Ucraina”, a declarat el.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a subliniat că Putin nu are dreptul să impună Ucrainei condiții de pace. Și a adăugat că aliații ar trebui să mărească livrările de ajutor militar, deoarece războiul a intrat într-o etapă cheie.

Așadar, cât de realiste sunt cererile Kremlinului?

Cu condiția de a retrage trupele ucrainene din patru regiuni, Putin a basculat pe un teritoriu mai mare decât Macedonia de Nord, Slovenia sau Israel. Armata rusă nu poate ajunge acum, cu forțele proprii, la capturarea integrală a regiunilor Luhansk, Donețk, Zaporojie și Kherson. Iar în ritmul actual al ofensivei va dura zeci de ani. Prin urmare, cuvintele lui Putin sunt mai degrabă o disperare decât o propunere serioasă.

În timp ce amenința că “va duce un război lung”, Putin a uitat că Ucraina și aliații săi pot răspunde amenințărilor sale. În prezent, complexul militar-industrial al Rusiei se confruntă cu probleme care se vor agrava în viitor din cauza sancțiunilor. Dându-și seama de acest lucru, Kremlinul ia toate măsurile disperate pentru a evita “căderea în noroi”, ceea ce se va întâmpla mai devreme sau mai târziu.

Rușii încearcă să demonstreze o marjă de siguranță pentru deschiderea de noi fronturi, dar de fapt au distrus potențialul de 40.000 de oameni atras în regiunea Belgorod, comparabil ca mărime cu gruparea din Belarus care a atacat Kievul în 2022.

Mulți experți consideră că declarațiile lui Putin ar trebui percepute ca o încercare de a pune războiul pe pauză în condițiile sale.
Este vorba tocmai despre înghețarea conflictului… Kremlinul vrea o pauză. Nu degeaba autoritățile ruse au început să negocieze cu țările africane și latino-americane pentru a răscumpăra echipamente rusești și sovietice, pentru că nu mai este nimic cu care să lupte.
De asemenea, este demn de remarcat faptul că Rusia a trimis recent o misiune diplomatică în Sudan pentru a negocia răscumpărarea tancurilor sovietice.

Ar trebui să ne dăm seama că adevăratele negocieri de pace vor fi posibile numai în absența unor astfel de cereri ilegale preliminare. În acest moment, însă, aceasta este doar o încercare de a abate atenția de la rezultatele summitului de pace și de la alocarea de ajutor din partea SUA și a Japoniei.

A fi de acord cu astfel de incidente de pace ale agresorului este o aventură, deoarece reputația Federației Ruse arată că onoarea și respectarea acordurilor nu le sunt familiare rușilor. Trupele rusești pot ataca în orice moment, mai ales dacă ținta lor a fost slăbită de 3 ani de război și și-a retras în mod voluntar sprijinul internațional în favoarea neutralității.

Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!