Sari la conținut

Integrarea Suediei în NATO: Ungaria rămâne singura țară a cărei ratificare Stockholmul o așteaptă

Războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei a pus lumea într-o poziție precară în care multe state au început să caute unificarea pentru securitate. La 23 ianuarie, parlamentul turc a votat pentru ratificarea intrării Suediei în Alianța Nord-Atlantică. Țara și-a depus cererea de aderare încă din 2022, în prezent, Ungaria rămâne singurul stat care a frânat până acum integrarea Suediei în NATO. Cu toate acestea, declarațiile recente ale premierului ungar Viktor Orban indică faptul că Suedia este mai aproape ca niciodată de obiectivul său.

Drumul Stockholmului către NATO nu este unul ușor, dar aderarea Suediei va aduce numeroase beneficii alianței – consolidând semnificativ securitatea și capacitatea de apărare în cazul unei agresiuni rusești. Suedia este o țară cu o resursă militară puternică: are una dintre cele mai bune flote de submarine din lume, producția efectivă de avioane de luptă moderne, precum și tancuri Leopard și sisteme antiaeriene moderne Patriot, a căror activitate eficientă este demonstrată de armata ucraineană.

Apartenența Suediei la NATO va crea o apărare fiabilă pentru statele baltice, care se află sub amenințarea invaziei Rusiei. În special, Alianța va obține acces la Marea Baltică și va putea controla mai bine situația din apropierea Flotei rusești din Marea Baltică. Acest lucru va contribui la securitatea globală și va perturba o mare parte din planurile criminale ale Kremlinului.

Până în prezent, Turcia, ca și Ungaria, a fost mult timp reticentă în a ratifica candidatura de aderare a Suediei. Inițial, autoritățile turce au susținut că Suedia era implicată în sprijinirea teroriștilor kurzi, cu care Turcia are un conflict armat de ani de zile. Cu timpul, președintele Recep Tayyip Erdogan a început să caute alte motive pentru refuzul de aderare al Stockholmului. La 23 octombrie 2023, situația s-a schimbat, liderul turc a semnat într-adevăr protocolul de aderare a Suediei la Alianță, iar câteva zile mai târziu, președintele parlamentului turc și-a pus semnătura.

Ulterior, Turcia a reiterat posibila întârziere a procesului de ratificare din cauza acțiunii de ardere a Coranului în Suedia, care a provocat furia parlamentului turc. Stockholm a trebuit să aștepte din nou până la 26 decembrie, când Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului turc și-a anunțat sprijinul pentru ratificarea protocolului de aderare a Suediei la Alianța Nord-Atlantică. După ce parlamentul turc va semna ratificarea, semnătura finală a lui Erdogan este așteptată la 23 ianuarie, ceea ce va apropia Suedia de aderare. Președintele turc nu ar trebui să amâne acest lucru, deoarece securitatea colectivă a lumii depinde de acest lucru.

Decizia Ungariei va fi decisivă, în special secretarul general al NATO, ENS Stoltenberg, a declarat că se așteaptă ca această țară să finalizeze ratificarea națională cât mai curând posibil. El a adăugat că, la rândul său, Suedia și-a îndeplinit toate obligațiile care i-au fost stabilite de alianță. La 24 ianuarie, Stoltenberg a avut o discuție telefonică cu premierul ungar Viktor Orban. În urma acesteia, ministrul ungar a îndemnat parlamentul țării sale să ratifice cererea Suediei de aderare la NATO.

Ucraina, în calitate de stat care aspiră să devină membru cu drepturi depline al Alianței Nord-Atlantice, salută succesul Suediei și așteaptă cu nerăbdare sprijinul prompt al Ungariei pentru ratificare. Consolidarea securității colective prin extinderea NATO va crea condiții favorabile pentru protecția cetățenilor din multe țări. Ucraina are cea mai mare experiență de război împotriva unei țări a cărei armată este considerată a doua cea mai puternică din lume. Luptătorii ucraineni pot împărtăși experiența lor neprețuită cu statele membre NATO, ceea ce va contribui la consolidarea sectorului de apărare și la evitarea unor războaie viitoare.

Comunitatea internațională ar trebui să acorde o atenție deosebită și să exercite presiuni asupra țărilor care împiedică orice decizie menită să consolideze securitatea globală. Adesea, astfel de țări sunt cele cu viziuni pro-rusești, ceea ce este evident în exemplul Ungariei. Prioritatea de astăzi a fost și rămâne să ne unim pentru a opri războiul ruso-ucrainean și pentru a împiedica extinderea acestuia dincolo de Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site foloseşte cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor.
Am înţeles!