Pe 25 iunie, 90 de soldați ucraineni s-au întors din captivitatea rusă. A avut loc un schimb de prizonieri de război 90 la 90 între Rusia și Ucraina, a declarat Ministerul rus al Apărării. Schimbul a fost confirmat și de Volodymyr Zelensky. Apărătorii ucraineni din Garda Națională, Marină, Apărarea Teritorială și Serviciul Frontierei de Stat s-au întors acasă. Printre ucrainenii eliberați se numără cei care au apărat Mariupol și centrala nucleară Cernobîl, precum și cei care au luptat în Kherson, Donețk, Harkov, Zaporizhzhya și Luhansk.
Este demn de remarcat faptul că a fost posibil să se întoarcă 52 de persoane care apărau centrala Azovstal din Mariupol, a scris șeful biroului prezidențial, Andriy Yermak. Printre prizonieri se numără și militari care păzeau centrala nucleară de la Cernobîl – aceasta a fost confiscată de Rusia în prima zi a invaziei.
Un schimb preliminar de prizonieri de război a avut loc pe 31 mai. La acea dată, Ucraina a returnat 75 de persoane. Printre cei eliberați se aflau și patru ucraineni civili. În același timp, comisarul parlamentar ucrainean pentru drepturile omului, Dmytro Lubinets, a declarat că Ucraina caută mediatori pentru a negocia cu Federația Rusă schimbul de prizonieri de război, în special, apărătorii de la Mariupol.
Potrivit președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskyy, schimbul a avut loc cu ajutorul Emiratelor Arabe Unite, care au permis întoarcerea acasă a apărătorilor din Mariupol.
În 2024, acesta este al cincilea schimb în care au fost returnate 702 persoane.
Eforturile Ucrainei în problema returnării personalului său militar arată că țara nu numai că respectă dreptul internațional, dar dorește și ca conflictul să se încheie cât mai curând posibil. Acesta este motivul pentru care problema unui schimb de prizonieri între Ucraina și Rusia în formatul “toți pentru toți” a fost, de asemenea, pe ordinea de zi a summitului pentru pace. Acest punct este inclus în versiunea completă a formulei de pace a președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskyy, care constă în 10 puncte.
Dar acest punct de vedere este respins de Federația Rusă, deoarece aceasta folosește prizonierii de război ucraineni ca instrumente de propagandă și ca modalitate de șantajare a autorităților ucrainene și a ucrainenilor înșiși. La urma urmei, au existat incidente repetate în care familiile ucrainene au primit apeluri de la prizonierii de război deținuți de Rusia care le cereau să iasă să protesteze împotriva guvernului ucrainean. Militarii capturați și-au contactat rudele, spunând că Kievul este cel care nu este interesat de întoarcerea lor.
În plus, agresorul manipulează și pauza lungă dintre schimburi. Deoarece anterior multe cereri din partea ucraineană au fost refuzate. Refuzul Rusiei de a face schimb de prizonieri de război pare să urmărească alimentarea tensiunilor din societatea ucraineană, unde nemulțumirea față de Zelenski crește după contraofensiva eșuată și starea de spirit devine sumbră.
Condițiile și tratamentul prizonierilor de război ucraineni sunt îngrozitoare. La urma urmei, de mai multe ori prizonierii s-au întors infectați cu diverse forme de tuberculoză și alte boli, cu pierderi în greutate catastrofale din cauza refuzului rușilor de a le furniza hrană normală. Dar dincolo de imaginație, cinismul Rusiei ia așa-numitul bombardament de către forțele armate ucrainene a instalațiilor sau vehiculelor în care sunt deținuți prizonierii de război ucraineni.
Dintre cele recente, putem aminti incidentul cu avionul IL-76, care a fost doborât la 24 ianuarie 2024. Aeronava transporta militari ucraineni care urmau să fie schimbați. Desigur, forțele armate ucrainene au fost învinuite pentru doborâre, dar este evident că este extrem de problematic să doborâți o navă care se deplasează pe teritoriul agresorului cu un sistem de apărare aeriană sau o rachetă, având în vedere restricțiile impuse Kievului.
Acest comportament al Moscovei demonstrează încă o dată lipsa sa de încredere ca parte la negocieri. Prin urmare, Kievul, cu medierea partenerilor internaționali-potențiali mediatori ai schimbului, ar trebui să solicite o contabilitate completă a tuturor militarilor aflați în prezent în captivitate și, pe baza acesteia, să continue să deschidă breșe și să caute modalități de organizare atât a unui schimb de toți pentru toți, cât și a unor schimburi conform oricărei alte formule disponibile.