Fugind de apă. Ca o apocalipsă biblică. Cinci mii de persoane strămutate în Emilia-Romagna și în Marche. 9 morți până acum. Poate că numărul va crește. 14 râuri inundate. Alunecări de teren, inundații. Ministrul Nello Musumeci vorbește despre „tropicalizarea Italiei”: „Nimic nu va mai fi ca înainte”, spune el, potrivit La Stampa, informează sursa.
Guvernatorul regiunii Emilia-Romagna Stefano Bonaccini a subliniat deja marţi caracterul excepțional al evenimentului: „Realitatea a depășit toate așteptările”. Clima s-a schimbat. Deja astăzi, deja pentru această generație, depăşind toate așteptările noastre.
Pe 16 mai, în 18 ore a căzut cantitatea de ploaie care se verifică în mai bine de o lună. În Cesena 70 de milimetri într-o zi. Media lunară în luna mai din ultimii treizeci de ani fiind de 52 mm. La Faenza, 70 mm față de istoricul 57.
„Tropicalizarea” la care se referă ministrul se explică prin creșterea medie a temperaturilor în zona mediteraneană. Peninsula Iberică, sudul Franței, Italia, Grecia se află într-un „hotspot climatic”: temperatura medie a Mediteranei a crescut aproape dublu față de media globală.
Cu temperaturi mai ridicate și perioade mai lungi de secetă, apa se evaporă mai repede și este aerisită cu o intensitate mai mare, provocând ploi care disipează în câteva ore încărcătura distribuită de obicei pe luni întregi.
Apa care invadează casele. Strigătele de ajutor ale celor care s-au refugiat în timpul nopții pe acoperișuri. Scene care vor intra pentru totdeauna în imaginația noastră, aşa cum au intrat în istoria meteorologiei. În cincisprezece zile apa a atacat de două ori din cer. Buletinul meteo a preluat limbajul unui comunicat de război.
Italia este o țară fragilă din punct de vedere hidrogeologic. Un teritoriu care a devenit din ce în ce mai fragil din cauza neglijenței și a lipsei de respect față de echilibrul naturii. S-a construit peste tot şi se consumă pământ natural la viteze fără precedent: 2 metri pătrați pe secundă.
„Digurile nu rezistă. Suntem nepregătiți pentru o urgență. Nu este doar vremea rea, este și o urgență climatică. Schimbările climatice sunt un multiplicator. În ultimii 150 de ani, odată cu utilizarea nesăbuită a petrolului, gazelor și cărbunelui, în aer a crescut cantitatea de gaze cu efect de seră.”, scrie La Stampa.
O planetă mai caldă nu înseamnă în medie doar o creștere a temperaturilor, ci și un efect de lanț asupra climei, curenților atmosferici și ecosistemelor. Schimbările climatice se intensifică, accelerează, fac evenimentele meteorologice extreme mai frecvente. Este un coeficient care crește riscul.
Italia nu a avut niciodată atâtea evenimente extreme ca în ultimii ani. Recordul italian a fost înregistrat în 2022. În ultimii 30 de ani au existat +83% evenimente extreme față de perioada 1960-1990. Secetele și ploile abundente sunt fețele aceleiași monede.
„În fața dezastrelor de această amploare, trebuie să fim capabili să gestionăm toate aspectele. Îngrijirea teritoriului și a cursurilor de apă, prevenirea, sistemele de avertizare, gestionarea zonelor verzi și renaturalizarea teritoriului, rolul schimbărilor climatice.
De ani de zile, oamenii de știință ne-au avertizat cu privire la apocalipsa climatică. Acum e aici și e vina noastră. Şi s-a alăturat multor alte situații de urgență din zonă. Trebuie să deschidem ochii. Să atenuăm cauzele şi să ne adaptăm rapid la o țară și lume mai puțin ospitalieră”, scrie La Stampa