Rebelii Houthi din Yemen au revendicat luni o nouă lovitură împotriva Israelului, iar în timpul acestui atac de la distanţă armata israeliană ar fi reuşit să doboare o rachetă balistică Qadar în afara atmosferei ceea ce ar fi o premieră, relatează cotidianul Le Figaro, citat de News.ro și de HotNews.
„Interceptarea a avut loc aparent în afara atmosferei terestre”, a scris duminică și ziarul israelian Haaretz cu privire la doborârea rachetei Qadar, derivată din sistemul iranian Shahab 3.
Într-o declarație, armata israeliană s-a limitat la a preciza că sistemele forțelor aeriene au urmat traiectoria rachetei și au interceptat-o „la momentul și locul operațional cel mai potrivit”. Însă analiștii militari afirmă că momentul respectiv trebuia să fi fost în afara atmosferei Pământului.
Rachetele Shabab 3 pe care se bazează și modelul Qadar au o altitudine de croazieră de 400 de kilometri pentru majoritatea zborului lor. Rachetele balistice sunt descrise de unii analiști drept primele „arme spațiale” deoarece rămân în afara atmosferei pentru 90% din zborul lor.
Le Figaro notează că până acum nu există niciun caz cunoscut de lupte armate dincolo de plafonul de aproximativ 100 km – cunoscut sub numele de linia Kármán – care delimitează atmosfera terestră de spaţiu.
Rebelii Houthi care au lansat racheta ar fi finanțați de Iran
Interceptarea la o asemenea înălţime a rachetei trase din Yemen s-ar datora unui interceptor Arrow 2 Block 4, un sistem israelian de ultimă generaţie intrat în serviciu în anul 2000.
„Yemenul a intrat în istorie ca fiind prima ţară care a iniţiat o luptă spaţială”, a scris pe platforma social media „X”, fosta Twitter, Gregory Brew, cercetător la Eurasia Group.
În pofida comentariilor sale, atribuirea atacului Yemenului ar fi incorectă întrucât racheta a fost lansată de rebelii Houthi care luptă împotriva forțelor guvernamentale într-un război civil ce durează de aproape un deceniu.
Rebelii Houthi au revendicat săptămâna trecută lansarea mai multor atacuri cu rachete și drone împotriva Israelului, țară aflată la peste 2.000 de kilometri distanță de Yemen.
La fel ca în cazul Hamas și Hezbollah, se crede că rebelii Houthi sunt finanțați de Iran, lucru pe care îl neagă atât ei, cât și guvernul de la Teheran.